NOVI IZAZOVI ŠKOLSTVA

Foto - Tjedan darovitosti – U potrazi za darovitim učenicima OŠ Sračinec

Objavljeno: 26.03.2022. 17:18

Zadnja izmjena: 26.03.2022. 17:31

Tjedan darovitosti u OŠ Sračinec obilježen je nizom aktivnosti koje su trebale predstaviti ili potaknuti učenike na dodatno razvijanje pojedinih sposobnosti te otkrivanju potencijalno darovitih učenika.

- Cilj je kroz aktivnosti obogatiti redovni nastavni rad a potencijalno darovitim učenicima pomažemo da ostvare svoje interese te da se onda organiziraju u školi aktivnosti u kojima učenici mogu ostvariti u potpunosti svoj potencijal, rekla je predagoginja OŠ Sračinec Melita Jeremić, specijalista za obrazovanje darovitih, koja sa školskim timom za darovite osmišljava brojne aktivnosti koje se provode tijekom cijele školske godine.

Ovaj oblik obilježavanja je važan, jer je reakcija i vrednovanje okoline ponekad presudna za daljnje ulaganje vremena i sposobnosti u neku specifičnu aktivnosti ili granu znanosti. Učitelji prate ovakve aktivnosti te predlažu učenike koji pokazuju povećani interes i sposobnosti.

Prepoznavanje i identifikacija

- Škola pokazuje brigu za potencijalno darovitu djecu tako da se kontinuirano radi na prepoznavanju i identifikaciji, te zatim i kreiranju programa za darovite učenike. Obogaćene aktivnosti će postepeno prerasti u diferencirane programe za zainteresirane učenike, naglasila je ravnateljica OŠ Sračinec Lidija Valec te dodala kako je cilj bio da svoje sposobnosti predstave svi talentirani učenici škole, kako bi potaknuli i druge da im se priključe.

Na taj način će se obogatiti i cjelokupna nastava s novim logičkim i kreativnim zadacima i sadržajima, za sve učenike a ne samo za darovite.

Tijekom proteklog tjedna održane su brojne aktivnosti i prezentacije, tako je održano oko 15-tak aktivnosti izvan nastave, te još toliko u sklopu redovne nastave, pa su tako u dodatnim aktivnostima bili uključeni svi učitelji škole. Neke od aktivnosti su bile: sviranje instrumenata, demonstracija programiranja mBot robota i 3D printera, zanimljivi pokusi iz fizike, kemije i biologije, čitalačka radionica, predstavljanje uspješnih sportaša, predavanja za roditelje na temu Što je darovitost, predavanje Karmen Kokot iz Zavoda za javno zdravstvo: "Pravilnom prehranom do tjelesnog i mentalnog zdravlja".

Komentari