DAN OPĆINE CESTICA

FOTO: Tko je bio i što je rečeno na svečanoj sjednici Općine Cestica

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 11.09.2020. 19:28

Zadnja izmjena: 12.09.2020. 09:35

Danas se održala svečana sjednica Općine Cestica, a bila je to idealna prilika da se općinska vlast osvrne na sve realizirane projekte, ali i da najavi nove. 

Kako je istaknuo načelnik Mirko Korotaj, jedna od bitnih investicija na području općine Cestica je izvođenje radova na Aglomeraciji gdje je nositelj investicije Varkom Varaždin, a Općina Cestica sufinancira radove sa 4,5 mil. kn, a Hrvatske vode preko EU sredstava razliku od 95 mil. kn. Druga vrijedna investicija na području općine Cestica je projekt rekonstrukcije desnog dravskog nasipa Otok Virje - Brezje Dravsko. Nasip će biti znatno ojačan, vrijednost investicije je 26 mil. kn, iz Programa FRISCO međunarodne prekogranične suradnje gdje Program osigurava 11 mil. Kn, dok preostalih 15 mil. kn osiguravaju Hrvatske vode.

Od većih investicija tu je izgradnja Kulturnog centra Cestica, sanirana su 2 klizišta u Natkrižovljanu, a započela je izgradnja zgrade POS-a sa 6 stanova za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Između ostalog, načelnik Korotaj je istaknuo završetak investicije Sportskog centar NK Dinamo Babinec, projekt besplatnog bežičnog interneta na 6 lokacija u Općini Cestica, a ono što posebno ističe načelnik je briga o mladima.

- Kvalitetnom i kontinuiranom brigom o djeci, od rođenja do završetka školovanja dobivamo novu generaciju obrazovanih mladih ljudi koji mogu značajno pridonijeti razvoju Cestice. Općina na taj način u djecu i mlade godišnje ulaže 2.000.000 kuna, što je 20% izvornog proračuna - rekao je Korotaj. Od projekata koji su u planu, načelnik Korotaj najavio je izgradnju kampa i autokampa, dogradnju vrtića i druge projekte, a već spremno čekaju novo razdoblje za EU fondove od 2021. do 2027. godine.

Cestica je jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj

Predrag Štromar, saborski zastupnik naglasio je kako je Općina Cestica jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj. - Ovih dana traje velika rasprava kako bi trebale izgledati općine, vijeća te koje bi općine trebalo spojiti. Ova općina dokazuje da se ne treba ni s kim spajati jer su rezultati vidljivi. Koriste se sva sredstva koja su im na raspolaganju i jedna je od daleko najrazvijenijih općina u RH. Oni su prvi imali veliku sportsku dvoranu u kojoj su zadovoljili potrebe svih mještana i udruga. Načelnik je vidio koje su stvarne potrebe građana, sluša ljude i to je najbitnije. Moramo više razmišljati kako građane rasteretiti od birokracije i kako im dati pravu uslugu. Načelnik odlično radi na tome. Dokle god sam u Zagrebu osigurat ću pomoć, ne samo Općini Cestica nego svima koji će htjeti suradnju a na dobrobit naših građana, dodao je Štromar.

Energiju u svojim projektima izražava intenzivno i zaslužuje sve čestitke

Tomislav Paljak, zamjenik župana rekao je kako posebna pomoć Varaždinske županije nije potrebna Općini Cestica jer se na svakom koraku vidi potpis Varaždinske županije i župana Čačića. - Općina napreduje, energiju u svojim projektima izražava intenzivno i zaslužuje sve čestitke. U Županiji ima partnera, posebno u obrazovanju i zdravstvo, ali i ostalim gospodarskim aktivnosti, kao npr. uloge ŽUC-a kod cesta. Općina s 20 naselja ima velike potrebe i nije ju lako voditi. Treba čestitati na velikoj odgovornost žitelja općine s obzirom da je riječ o najvećem graničnom prijelazu, a s obzirom da se nalazimo u izvanrednim okolnostima u kojima doista treba biti odgovoran. Ovdje su povijesno i ekonomski prisutne migracije. U smislu epidemiološke situacije nije isto živjeti i raditi u Cestici ili nekom drugom dijelu naše županije, dodao je Paljak.

Komentari