500. obljetnica

Foto - Traju radovi na energetskoj obnovi varaždinske gradske vijećnice

Na cijeloj zgradi bit će promijenjeni prozori, odnosno vanjska stolarija. U vijećnicu će biti instaliran novi moderan, energetski učinkovit sustav centralnog grijanja....
Objavljeno: 31.01.2023. 13:00

Zadnja izmjena: 31.01.2023. 13:26

Foto: Stanje zgrade prije početka radova

U godini kada se obilježava 500 godina otkako je u njoj smješteno sjedište gradske uprave i gradonačelnika, vijećnica će biti energetski obnovljena te će zasjati u punom sjaju.

Na cijeloj zgradi bit će promijenjeni prozori, odnosno vanjska stolarija. U vijećnicu će biti instaliran novi moderan, energetski učinkovit sustav centralnog grijanja. Planirani su primarni zahvati u svrhu smanjenja troškova za grijanje i električnu energiju. Uz to, izvest će se i zahvati neinvazivne djelomične sanacije vlage u zidovima koji su oronuli posebno u prizemlju. Također predviđeno je i saniranje dijela podruma u kojem se planira uređenje izložbenog prostora. Na vijećnici već je zamijenjen crijep i obnovljeno krovište, a renoviran je glavni ulaz, portal vijećnice.

Kako ističu u Upravnom odjelu, energetska obnova predstavlja najveći potencijal za uštede na povijesnim zgradama, a istovremeno je prilika za njihovo temeljito osuvremenjivanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje arhitektonske, povijesne baštine. Projekti energetske obnove vraćaju dio uložene investicije kroz uštede, sigurnost i pouzdanost energetskih sustava. Radovi su bili neophodni o čemu je napravljena opsežna dokumentacija.

Jubilarna 500. obljetnica

Tijekom izvođenja radova predviđena je stalna suradnja sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Varaždinu te angažiranje arheološkog nadzora tijekom izvođenja zemljanih radova odnosno iskopa. Rok za izvođenje spomenutih radova na energetskoj obnovi je 180 dana. Po završetku tih radova, biti će obnovljena i osvježena fasada te povijesne zgrade koja je u funkciji vijećnice od 1523. godine.

Obnova tornja vijećnice sa satom i grbom Grada je također prijavljena na natječaj i očekuje se sufinanciranje ministarstva. Grad Varaždin je, kako dodaju, u očekivanju odgovora, odnosno rezultata natječaja. Bez obzira na ishod, u Gradu ističu kako zbog kulturno-povijesnog značaja zgrade za Varaždin i cijelu Hrvatsku, vijećnice svakako će biti na vrijeme završena kako bi u godini obilježavanja jubileja zasjala u punom sjaju, bila na ponos stanovnicima Varaždina te turistička znamenitost.

Komentari