DVORAC TRAKOŠĆAN

Foto - Trakošćan domaćin izložbe slika umjetnika iz Maribora povodom ulaska u šengensku zonu

Objavljeno: 15.01.2023. 10:28

Zadnja izmjena: 15.01.2023. 10:35

U galeriji dvora Trakošćan jučer je otvorena izložba slika pod nazivom „Tangenta“ na kojoj su svoja djela hrvatskoj javnosti predstavili članovi Društva likovnih umjetnika Maribor iz Slovenije.

Izložba je otvorena povodom brisanja granica između dviju susjednih država nakon ulaska Hrvatske u šengensku zonu.

Sa svojim djelima predstavila su se 34 mariborska umjetnika koji su pokazali dodirne točke Hrvatske i Slovenije te ujedno poželjeli dobrodošlicu Hrvatskoj u prostor bez granica, prostor koji spaja.

- Kultura nas povezuje jer priča univerzalnim jezikom koji je svima razumljiv. Upravo ove izložene slike bude u svima nama lijepe emocije i želja mi je da te emocije ponesemo s ovog lijepog likovnog događanja. Granica sada službeno nema, no nikada nisu ni postojale u suživotu vas iz pograničnih područja, koji ste, povezani dugogodišnjim prijateljstvom, poštovali tradiciju, kulturu i jezik drugog naroda – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je službeno otvorila izložbu „Tangenta“.

Organizatori izložbe su Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru, Društvo likovnih umjetnika Maribor, Općina Bednja i Dvor Trakošćan.

Ova izložba je samo jedan od rezultata prijateljstva koje između dva naroda, Hrvata i Slovenaca, postoji oduvijek, istaknuo je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

- Jedni i drugi smo jednako uživali u blagodatima života i nosili jednake terete, a naše prijateljstvo je raslo i razvijalo se. Tome možemo svjedočiti upravo ovdje u pograničnom području, na što sam jako ponosan – rekao je načelnik Poljak.

Izložbu „Tangenta“ u dvoru Trakošćan možete razgledati sve do 5. ožujka.

Komentari