14. Bitka za Čanjevo

FOTO: Turci ponovno napali Utvrdu Čanjevo - pogledajte kako su je Praškocijeve haramije obranile

Objavljeno: 05.10.2019. 18:53

Zadnja izmjena: 05.10.2019. 18:53

Foto: Dario Jurčević

U Općini Visoko kod utvrde Čanjevo danas je održana već tradiconalna 14. Bitka za Čanjevo koju organizira visočka udruga Praškocijeve haramije, čija je temeljna preokupacija istraživanje i popularizacija utvrde i njene povijesti.

Bitka za Čanjevo uprizoruje sukob osmanske vojske i visočkih haramija, a manifestacija svake godine okupi velik broj lokalnih posjetitelja ali i gostiju iz čitave Varaždinske županije pa i onih susjednih županija.

- Svake godine bitka se malo nadograđuje a nadograđuju se i naše zidine. Danas ujedno imamo i predstavljanje projekte uređenja utvrde u turističke svrhe i nadamo se kako bi to uspjeli do kraja napraviti u roku nekoliko godina. Ta utvrda biti će naš glavni adut za turističku ponudu - rekao je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, i sam nekadašnji načelnik, istaknuo je kako je ovom lokalitetu trebalo skoro 20 godina da zaživi. - Veseli me da nakon punih 18 godina arheoloških iskapanja 14. bitka za Čanjevo ono nešto za pokazati. Trebalo je skoro 20 godina da bi ovaj lokalitet zaživio - rekao je Stričak.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako u današnje vrijeme izgleda napad Turaka na utvrdu Čanjevo.

Komentari