Vidovečki gibanik

Foto - U atriju Županijske palače prezentiran autohtoni kolač vidovečkog kraja

Objavljeno: 09.07.2022. 12:16

Zadnja izmjena: 09.07.2022. 12:16

Otkako je 2014. godine, zahvaljujući članicama Udruge žena Općine Vidovec, zaštićen jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, vidovečki gibanik, postao je jedan od promotora vidovečkog kraja.

Riječ je o tradicionalnom težačkom jelu čija kvaliteta je upravo u domaćim namirnicama i višestoljetnoj gastronomskoj tradiciji vidovečkog kraja. Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je upravo Općina bila inicijator zaštite vidovečkog gibanika. Podršku predstavljanju vidovečkog gibanika dao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zatim članice Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave "hajdina", dok su atmosferu kroz pjesmu i ples dodatno podigli i tamburaši KUD-a Hajdina.

- U Udruzi žena našli smo jako dobrog partnera i stvarno možemo biti ponosni na ovaj naš kolač. Ono što nam slijedi je i njegova prezentacija izvan granica naše države. Današnja pak prezentacija dobra je prilika da se ljudi iz Varaždinske županije upoznaju s načinom izrade vidovečkog gibanika. Važnost ovakve prezentacije ove je godine prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede koje je radionice i predstavljanja vidovečkog gibanika sufinanciralo sa 20 tisuća kuna - rekao je Hranić.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izrazila je zadovoljstvo što je još jedan zaštićeni proizvod Varaždinske županije našao svoj put prema ljubiteljima tradicije i kvalitetne gastronomije.

- Iznimno mi je drago i pričinja mi veliko zadovoljstvo da danas ovdje imamo prezentaciju vidovečkog gibanika jer je to još jedan proizvod u nizu koji podiže i daje dodatnu vrijednost gastronomiji Varaždinske županije. Županija organizacijski i financijski podupire zaštićene proizvode, a kao što nam je poznato, upravo iz općine Vidovec imamo zaštićeno i varaždinsko zelje oznakom izvornosti na nivou Europske unije - rekla je.

Komentari