'Zahvalnost za domovinu'

​​​​​​​FOTO: U centru Bednje svečano otvoren spomen park braniteljima Domovinskog rata

Jučer je u Bednji upriličena svečanost otvaranja spomen parka braniteljima Domovinskog rata općine Bednja, a spomen park su otvorili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.
Objavljeno: 15.08.2019. 09:54

Zadnja izmjena: 15.08.2019. 10:04

Jučer je u Bednji upriličena svečanost otvaranja spomen parka braniteljima Domovinskog rata općine Bednja, a spomen park su otvorili članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Bednja Stjepan Galinec naglasio je da je s područja Bednje u Domovinskom ratu sudjelovalo 375 hrvatskih branitelja, a njih šestorica dala su živote za domovinu.

- Koliko je njihova žrtva velika i koliko nam znači svjedoči ovaj spomen park. Mjesto na kojem se danas nalazimo bila je zelena površina, nefunkcionalna. Sada je u samom centru Bednje, uz glavnu državnu cestu prema Trakošćanu mjesto gdje će ljudi moći prošetati, pomoliti se, sjesti i sjetiti se onih kojima dugujemo zahvalnost za našu domovinu – rekao je načelnik Bednje Damir Poljak.

Zamjenik župana Tomislav Paljak istaknuo je da, bez obzira na to koliko je velika konačna ratna pobjeda bila kao što je bila Oluja, i bez obzira koliko vremena prošlo od te pobjede, poraz u miru se uvijek može dogoditi, a događa se zaboravom.

- Obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja za nas ne predstavlja samo majku svih bitaka već i pobjedu u Domovinskom ratu i uspostavu mira i u RH, a potom i u BiH. Trebale su očito proći 24 godine da Ivan Keder, Ivan Čižić, Adam Oreški, Slavko Smiljan, Krešo Šmintić i Josip Štefanec dobiju u svom najljepšem kemaučeku svijeta trajni spomen. Spomenik koji će sve podsjećati na njihovu, ali i žrtvu hrvatskog naroda u cjelini za svojom domovinom, slobodom i demokracijom. - rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Otvaranju spomen parka braniteljima još su nazočili umirovljeni general Mladen Markač, ministar branitelja Tomo Medved, ministar obrane Zdravko Jakop, ratni ministar Ivan Jarnjak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, zamjenik načelnika Općine Bednja Ivica Hrenić i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić.

Komentari