OPĆINA MARUŠEVEC

Foto - U čast književniku Gustavu Krklecu održana Večer kulture u Općini Maruševec

Objavljeno: 22.10.2022. 16:41

Zadnja izmjena: 22.10.2022. 16:48

U organizaciji Udruge prijatelja Maruševca i Općine Maruševec, a u suradnji s članovima Udruge Ritam misli, u čast književnika Gustava Krkleca u Maruševcu je održana 4. Večer kulture - Bezimenoj.

Stihovima Gustava Krkleca, Ivana Gorana Kovačića, Verice Butković i Ernesta Fišera, ali i svojim autorskim djelima večer su upotpunili pjesnici Ljubica Ribić, Ljiljana Vuglač, Vanja Petak Zagorka, Ksenija Kancijan, Darko Foder i Milan Novak, dok je Denis Bosak interpretirao Gustava Krkleca. U glazbenom dijelu nastupio Tadej Vesenjak – kantautor iz susjedne Slovenije.

U programu večeri ispunjene poezijom, pjesmom i humorom, nastupili su i učenici Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec; Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić, Iva Ščuric, Karlo Špoljar, Melani Žlibar, Antonija Matijašec i Tamara Peharda, pod vodstvom profesorice Ljerke Brezovec.

"Stvarao s puno ljubavi"

Svečanosti su nazočili brojni građani te načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, koji je tom prigodom zahvalio pjesnicima koji su građane počastili svojim stihovima, mislima i osjećajima te tako umirili vjetrovitu večer u Maruševcu. 

- Ne smijemo zaboraviti da je u sličnim vremenima, možemo reći i težim nego danas, živio i naš Gustav Krklec. Stvarao s puno ljubavi i još više entuzijazma te je ostavio značajan i dubok trag u našoj kulturi, koju mi kao zajednica kroz ovakve kulturne događaje i ostale manifestacije, poštujemo, njegujemo i promoviramo, istaknuo je tom prilikom načelnik Klapša.

Osim Krklečevih zapisanih stihova, građani su uživali i u izložbi radova poznatog varaždinskog slikara Mladena Rajna.

Gustav Krklec hrvatski je književnik rođen 1899. godine u Udbini kraj Karlovca, no djetinjstvo je proveo u Hrvatskome zagorju, zbog očeve službe. Osnovnu je školu pohađao u Maruševcu, s dva brata i tri sestre. Klasičnu gimnaziju u Varaždinu upisao je 1909. godine, a 1915. je upisao sedmi razred u klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavio je školovanje na Šušku i tamo maturirao 1918. godine. Iste godine započeo je studij poljoprivrede u Beču, nakon jednoga semestra vratio se u Zagreb i upisao Filozofski fakultet, gdje je tri semestra studirao filozofiju. Upravo je Maruševec ostao jedno od glavnih motiva u Krklecovom literarnom radu. Preminuo je 1977. godine u Zagrebu, a na stotu godišnjicu njegova rođenja 1999. godine, podignuta mu je spomen ploča u Maruševcu. Obilježavanjem 20. godišnjice smrti, održana je prva poetsko-glazbena večer, pod nazivom „Bezimena“, s namjerom da postane tradicionalna manifestacija.

Komentari