FOTO: U Cestici održano kulinarsko natjecanje - izabran najbolji kolač od repe

Objavljeno: 27.12.2015. 12:04

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 12:43

Foto: FOTO: F.T.

Završna radionica iz programa Kulinarike, koji se održava u sklopu projekta DE-PARK, očuvanje starih običaja i tradicije te dijelom financira sredstvima Europske unije, održana je u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Babinec...

Program je održan u dva dijela. U jutarnjem terminu bilo je kuharsko natjecanje u pripremi i pečenju tradicionalnog kolača od repe, a potom je ocjenjivački sud na čelu s kuharskim majstorom Brankom Ognjenovićem izvršio bodovanje ispečenih proizvoda. 

Naime, prvo natjecanje u pripremi tradicijskim domaćih jela održano je pod nazivom „Cestički repnjak 2015., a u izradi kolača od repe sudjelovalo je desetak žena s područja općine Cestica.

Po 16 bodova osvojile su Danica i Olga Bednjanić, Antonija Klasić, Biserka Pavlović i Marija Šćuric, a bod više dobio je repni kolač Katice Bednjanić i Ljubice Kreč. Jeleni Milec iz Križovljana pripalo je 17,5 bodova, Štefaniji Borak 18, a repni kolač Evice Lazar dobio je 19 bodova i najveći iznos novčane nagrade.

 

Na prigodnoj svečanosti, povodom završetka radionica iz kulinarike bili su prisutni i predstavnici ostalih sudionika u projektu, iz Hrvatske i Slovenije, uz priznanje za sudjelovanje na natjecanju svaka sudionica dobila je i novčanu nagradu koja se kretala od 200 do 750 kuna.

U završnom dijelu prisutnima se obratio Borislav Šimenc, iz varaždinske tvrtke DMK Vall 042, a potom je sve prisutne u dvorani pozdravio cestički načelnik Mirko Korotaj. Naglasio je da se projekt počeo realizirati u osmom mjesecu organiziranjem manifestacije klampotic, a potom su uslijedile i ostale manifestacije, koje imaju za cilj očuvanje starih običaja i tradicije.

Kako su se u sklopu realizacije DE-PAK-a održavale i radionice za animatore turističke ponude općine Cestica načelnik Mirko Korotaj svakom sudioniku radionica uručio je potvrdu i svaki sudionik svečanosti primio je brošuru „Okusi Cestičkog kraja“ u kojoj je otisnuto četrdesetak recepata tradicionalne cestičke kuhinje.

Vrijedni domaćini za sve prisutne pripremili su domjenak na kojem se moglo uživati u pripremljenom kolaču od repe, kao i u tradicionalnim jelima cestičkog kraja, a pošto je brdoviti dio općine Cestica poznat i po kvalitetnim vinima za ovu prigodu poslužena su i vina s područja Lovrečan Brega.

 

Komentari