OPĆINA CESTICA

Foto - U Cestici prikazan ratni dokumentarni film 'Ivan Sokač - život za Hrvatsku'

Objavljeno: 28.12.2021. 07:51

Zadnja izmjena: 28.12.2021. 08:07

Foto: Dino Možek

Općina Cestica i Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995. jučer su, povodom 30.godišnjice pogibije branitelja Mirka Lazara, organizirali projekciju ratnog dokumentarnog filma "Ivan Sokač - život za Hrvatsku".

Film prikazuje životni i ratni put Ivana Sokača. Ivan Sokač bio je zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske i predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Od 1991. radio je u Štabu teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin, a odmah na početku Domovinskog rata uključio se u stvaranje Hrvatske vojske.

Bio je jedan od osnivača 104. brigade Zbora narodne garde na varaždinskom području te sudjeluje u borbenim djelovanjima na pakračkom području. U tijeku provođenja akcije Alfa 91. u Pakracu na Gavrinici 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja.

Ivan Sokač nositelj je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koje je nakon 27 godina posthumno primila njegova obitelj, a posthumno je promaknut u čin pukovnika, 1992. godine. Scenaristi filma su Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić i Vladimir Leskovar koji je ujedno i režiser filma.

- Sada imamo dokument koji prikazuje na koji su način naši branitelji stvorili hrvatsku državu. Mnogi mladi s područja Općine Cestica 90-ih su godina otišli na ratište. Nažalost, neki od njih se nikad nisu vratili, među kojima su Janko Kukec, Mirko Lazar, Marijan Vučak te Damir Bednjanić.Smatram da mi, kao generacije koji uživamo plod njihove borbe, moramo zahvaliti i njima i svim živim braniteljima koji su stvorili ovu državu. Na nama je da ostavimo mladim generacijama uspomenu na koji je način stvorena Republika Hrvatska - rekao je načelnik Mirko Korotaj.

Komentari