općina sračinec

Foto - U Dječjem vrtiću Bambi proveden projekt 'Svatko je poseban na svoj način'

Objavljeno: 06.04.2023. 12:11

Zadnja izmjena: 06.04.2023. 12:21

Unazad nekoliko mjeseci djeca iz skupine "Bombončići" Dječjeg vrtića Bambi učili su o različitostima i posebnostima među ljudima kroz projekt "Svatko je poseban na svoj način".

Poticaj za provedbu projekta nastao je spontano u igri s kutijama od lijekova na kojima su djeca otkrila Brailleovo pismo. Zanimalo ih je čemu te "točkice" služe te kako slijepi i slabovidni ljudi mogu čitati dodirujući ih prstima. Potaknute interesom djece odgojiteljice Ružica Conar i Kristina Plantak krenule su s osmišljavanjem i pripremom različitih aktivnosti kroz koje su nastojale upoznati i djeci približiti osobe s različitim tjelesnim oštećenjima i invaliditetom, kao i ostalim aspektima različitosti.

Također, majka dječaka s teškoćama u razvoju koji je dio skupine "Bombončići" za djecu je pripremila edukativnu priču i materijale kroz koje su djeca obogatila svoj rječnik i način promišljanja o različitosti i promjenama. Ostali roditelji iz skupine također su svakodnevno podržavali ovaj projekt prikupljajući materijale za poticaje, te s djecom prorađivali dojmove o kojima su im oni oduševljeno pričali.

- Interes djece u projektu nakon svake provedene aktivnosti bio je sve veći, a s time je rasla i tolerancija prema različitosti kojoj svjedoče u svojem bliskom okruženju. To se osobito vidjelo u svakodnevnim odnosima među djecom u skupini, gdje je uočeno da su počeli iskazivati veću empatiju jedni prema drugima te se međusobno upozoravati na neprimjerena ponašanja kao što su ruganje i zadirkivanje. Na prijedlog pedagoginje dječjeg vrtića Valentine Bolčević Novak ostvarena je i suradnja s Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, gdje su se djeca neposredno upoznala s učenicima s različitim teškoćama u razvoju na kreativnoj radionici - naveli su.

Komentari