Kulturno blago

Foto – U Donjem Kućanu održana izložba 'Florijanki'

Objavljeno: 11.03.2023. 13:40

Zadnja izmjena: 11.03.2023. 14:03

„Kaj se ženske roke moreju“ naziv je izložbe ručnih radova i kućnih predmeta iz prošlosti koju su povodom Međunarodnog dana žena organizirale članice Udruge žena „Florijanke“ iz Kućana Donjeg.

Izložba je organizirana već po 16. put u Vatrogasnom domu u Kućanu Donjem, a uz prikaz života mještana Kućana organizirano je i mjerenje šećera u krvi i tlaka za posjetitelje izložbe. Izložbu su razgledali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, zamjenica župana Silvija Zagorec te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora.

- Već desetak godina dolazim na izložbu 'Florijanki' na poziv naše vrijedne Štefice Vidović. Ona sa svojim članicama održava jednu fenomenalnu stvar da se vidi kako se nekad živjelo u svim Kućanima, pogotovo u Kućanu Donjem. Meni je iskreno žao što mi kao Grad Varaždin nismo mogli ove godine malo više sufinancirati da bude još bolja izložbe jer nemamo proračun. No, snašli su se i ovaj put, iako u skromnijem izdanju, a  sljedeće godine budemo isto tako podržali kao Grad ovu manifestaciju – rekao je Marković.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako joj je iznimno drago da „Florijanke“ čuvaju ovu lijepu tradiciju s ciljem da ju prenesu na mlađe naraštaje, dok je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora izjavila kako je neobično važno jer bez tog prijenosa znanja naših baka i naših žena to kulturno blago neće biti moguće sačuvati.

Komentari