općina donja voća

Foto - U Donjoj Voći održana 'Zelena čistka' i običaj pohoda Jure zelenog

Objavljeno: 26.04.2022. 11:33

Zadnja izmjena: 26.04.2022. 11:33

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, subota je započela "Zelenom čistkom" u organizaciji Savjeta mladih općine Donja Voća i udruga s područja Općine, a pozivu se odazvalo i dvadesetak volontera i zaljubljenika u prirodu.

Vrijedni volonteri su čistili na nekoliko lokacija i prikupile su se velike količine otpada, a nakon završetka akcije, volonteri su se počastili finim gulašom koji su pripremili članovi LU "Trčka". U poslijepodnevnim satima KUD Voća organizirao je prigodan program povodom blagdana sv. Jurja - oživio je običaj pohoda Jure zelenoga kroz voćanski kraj.

Jura zeleni je plesao držeći košaru za jaja, vino, rakiju i druge darove, a zauzvrat je svojim plesom obećavao dobar urod na poljima, zdravu stoku i dobru godinu. Bila je ova povorka i posebno slavljenički raspoložena, jer su sudionici povorke, Kata i Alojz Lazar obilježili 60. godina braka te darivali Juru, kako bi im donio dobru godinu.

- Ponosni smo što je jedan od najljepših voćanskih običaja izvučen iz zaborava te smo uz pregršt lijepih uspomena na kraju dana Juru otpratili da izvrši svoju misiju i svima nam donese dobru godinu. Iduće će godine Jura zeleni ponovno ophoditi voćanski kraj i to, sudeći prema povratnim informacijama, uz više sudionika i još raznovrsniju povorku - rekla je načelnica Sanja Kočet.

Komentari