ivanečka lipa

Foto - U Ivancu orezano 300 plemki za uzgoj klonova stare lipe i poklone građanima

Objavljeno: 15.02.2024. 12:07

Zadnja izmjena: 15.02.2024. 12:07

Djelatnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom na čelu s voditeljem Odjela rasadničke proizvodnje Ivicom Čehulićem danas su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu orezali više od 300 plemki od kojih će u rasadniku Instituta biti proizvedeni klonovi originalne lipe.

Ovaj projekt Grad Ivanec u suradnji sa Šumarskim institutom provodi od 2019. godine, s ciljem da ovaj dugovječni simbol Ivanca trajno sačuva za budućnost. Prema starim zapisima, lipa je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda, a to znači da je stara više od 600 godina. Budući da su starost i zub vremena načeli lipu, Grad Ivanec odlučio ju je sačuvati tako da je klonira.

- Grad svake godine građanima, koji su spremni zasaditi mlade lipe, poklanja dio uzgojenih mladica. Dosad ih je građanima podijeljeno 570, a novi krug podjele bit će organiziran ujesen ove godine, kada će biti donirano novih 150 klonova – poručio je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Također, Grad će mlade lipe zasaditi i na parkovnim površinama te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Komentari