FOTO: U Leskovcu Topličkom održana prva komemoracija nakon ekshumacije žrtava masovne likvidacije

Objavljeno: 27.09.2015. 13:03

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:41

Foto: Nikola Kokotec

Krajem rujna 1943. godine vodila se bitka za Varaždinske Toplice, nakon koje su partizani smaknuli 72 pripadnika topličke ratne posade (snage NDH) protivno međunarodnom ratnom pravu o postupanju sa zarobljenicima.

Prema svjedocima, uz maltertiranje su sprovedeni do lokaliteta Kruška iznad Leskovca Topličkog, gdje su ih dočekale jame koje su bili prisiljeni iskopati mještani. Prva četvorica prepustila su se sudbini, dok su ostali pružali otpor pa su, prije nego što su bili ubijeni, i pretučeni.

U sjećanje na taj zločin danas je u Leskovcu Topličkom u organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava te topličkog ogranka udruge Hrvatski domobran 12. godinu zaredom održana komemoracija. Prva nakon prošlogodišnje ekshumacije žrtava.

Naime, prije godinu dana, na jesen 2014. godine, izvađeni su posmrtni ostaci 72 žrtve. Oni se trenutno nalaze u Zagrebu u Zavodu za sudsku medicinu.

- Upravo ozlijede govore o tome da su bili čisto – smaknuti. Svake godine održavamo komemoraciju u Leskovcu, a ove godine smo to napravili u župnoj crkvi u Svibovcu zato što je izvršena ekshumacija – izjavio je Josip Marčun, predsjednik udruge Hrvatski domobran Varaždinske Toplice.

>>Tajna masovne grobnice kod Varaždina: Svukli ih u gaće, vezali žicom i u šumi smaknuli

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan istaknuo je da je grobište nakon 12 godina sada obilježeno i križem te da će se komemoracije održavati i u budućnosti.

- Moram zahvaliti i članovima odbora koji su vodili brigu oko izrade spomen križa, kao i svima koji su vodili brigu o tome da se sačuva uspomena na stradale. Zahvaljujući svjedocima, našli smo i lokaciju na kojoj pokopan župnik Josip Lesek koji ubijen potkraj rata – rekao je Talan.

Komentari