tisuće hodočasnika unatoč kiši

FOTO: U Ludbregu završilo središnje misno slavlje - evo tko je sve došao

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 03.09.2017. 12:30

Zadnja izmjena: 03.09.2017. 13:34

Foto: Viktor Hranić

Unatoč kišovitom vremenu u Ludbregu se i danas na središnjem misnom slavlju Presvete Krvi Kristove okupilo više tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja: Slovenije, Mađarske i Austrije.

Misu i tradicionalnu procesiju od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli ove godine je predvodio msgr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz austrijskog Željezna, dok se u ime Hrvatskog sabora okupljenim hodočasnicima obratio predsjednik sabora Gordan Jandrković.

Jandroković je tom prilikom istaknuo da Zavjetna kapela Hrvatskog sabora, odnosno Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu i danas „okuplja i ujedinjuje bez obzira na različita razmišljanja i svjetonazore“.

- U doba kada su sabornici dali svoje zavjete harala su tri zla: kuga, glad i rat, a danas živimo u svijetu iskrivljenih vrijednosti i nemilosrdnog tržišta koji kod ljudi stvaraju osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti – rekao je između ostaloga Jandroković, zaključivši da u prevladavanju ljudskih strahova i preuzimanju političke odgovornosti i danas može pomoći iskrena vjera.

Biskup pozvao na lustraciju

Propovijed msgr. Živkovića u nekoliko je navrata prekidana pljeskom.

- Krv je u svim kulturama svijeta znak života. U našem je jeziku krv sinonim za dušu koja je srž našega života, ali imamo i negativnih primjera u povijesti, gdje su rasisti i nacionalnisti, a nadasve nacionalsocijalisti – zloupotrijebili krv zločinačkim teorijama, s ciljem da se u ime rase i nacije prolijeva nevina krv – rekao je Živković.

- Političari i odgovorni u društvu, pitam vas kao neutralan europski čovjek: kada ćete imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči hrvatske i lice Europske unije? Ne možete živjeti i raditi u trajnom neprijateljstvu, s pravom vas narod i branitelji smatraju odgovornim za podjele u ovoj zemlji - rekao je između ostaloga Živković.

Na misnom slavlju u Ludbregu tradicionalno su se okupila i brojna politička lica, te dužnosnci državne uprave i lokalne samouprave.

 

Komentari