'Dani pere'

Foto - U Marofu se ove subote gostilo autohtonom starinskom poslasticom

Objavljeno: 26.05.2024. 12:33

Zadnja izmjena: 26.05.2024. 12:38

Na prostoru Etno parka Gradišće ove je subote u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva održana jubilarna 10. manifestacija "Dani pere", koja se odnosi na peru, tradicionalni kolač koji se od davnina pripremao u svakodnevnom životu, izvijestili su iz Grada Novi Marof.

Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, na kojoj su posjetitelji mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem "Dana pere" izrazio je i gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

- 'Dani pere' je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik.
 

Komentari