rođendan pjesnika

Foto - U Maruševcu obilježena 125. obljetnica rođenja književnika Gustava Krkleca

Objavljeno: 29.06.2024. 10:45

Zadnja izmjena: 29.06.2024. 10:55

Već 25 godina zaredom Maruševčani slave rođendan svom omiljenom pjesniku i sumještanu Gustavu Krklecu. Sve je započelo 1999. godine kad su članovi Udruge prijatelja dvorca Maruševca odlučili iz zaborava izvući ime jednog od svakako najvećih hrvatskih pjesnika i književnika 20. stoljeća, Gustava Krkleca i to obilježavanjem njegovog 100-tog rođendana.

Njih je spomenula i predsjednica Udruge prijatelja Maruševca, Blanka Glavica-Ječmenica u kratkom obraćanju na početku ovogodišnje svečanosti kod spomen-ploče na obiteljskoj kući Krklečevih. Nakon programa KUD-a „Klaruš“ svečanost se preselila u  prostore Općine Maruševec. Načelnik Općine, Mario Klapša istaknuo je važnost književnika. 

- Stvaralaštvo Gustava Krkleca podsjeća nas na važnost očuvanja kulturne baštine i potiče nas na promišljanje o vlastitom mjestu u svijetu. Neka nam njegovo stvaralaštvo i dalje bude izvor inspiracije i podsjetnik na moć riječi i ljepotu umjetnosti – poručio je načelnik.

U nastavku programa, vođenje su preuzeli učenici Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec. Predstavili su se recitalom Pozdrav zavičaju, u izvedbi učenika 7. razreda. Srebrnu cestu recitirale su učenice 8. razreda. Potom je Povijesna grupa škole predstavila nagrađeni projekt Srebrna cesta, koji je na Županijskom natjecanju osvojio prvo mjesto iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja, Projekt građanin. U drugom je dijelu nastupila pjesnikinja Anka Dorić, koja je krasnosloveći stihove G.Krkleca i govoreći o njemu, oduševila publiku, dok je dojam upotpunila kantautorica Mirjana Pospiš pjesmama uz gitaru, također na stihove Krkleca.

Komentari