općina maruševec

Foto - U Maruševcu održana tradicionalna manifestacija 'Jura Zeleni'

Objavljeno: 24.04.2022. 18:39

Zadnja izmjena: 24.04.2022. 18:39

U sklopu obilježavanja Dana općine Maruševec i blagdana svetog Jurja, zaštitnika Župe i općine, Kulturno umjetničko društvo Klaruš iz Maruševca organiziralo je manifestaciju Jura Zeleni.

Manifestacija se tradicionalno organizira u suradnji s Općinom Maruševec i udrugama s područja općine u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana Svetog Jurja, 23. travnja. Pjesmom i plesom članica i članova svih sekcija KUD-a Klaruš manifestacija se nakon dvije pandemijske godine održala u punom izdanju.

Započela je pjesmom i kićenjem Jure Zelenog u dvorištu Etno kuće u Čalincu. Jura Zeleni poveo je potom zavidnu povorku građana i udruga putem Čalinca, Kapelca, Koretinca pa sve do Donjeg Ladanja, gdje ga je dočekalo stotinjak mještana te članovi Mjesnog odbora 3. Donje Ladanje, pripadnici DVD-a Donje Ladanje i članice Udruge žena Maruša s tradicionalnim jelima maruševečkog kraja. Dolaskom u Donje Ladanje uprizoreno je simbolično spaljivanje Jure Zelenoga.

U povorci su također bili i načelnik Općine Mario Klapša te predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem s vijećnicima. - Ponosimo se predanim radom KUD-a Klaruš na očuvanju kulturne tradicije. Drago nam je što se uključio velik broj naših građana i naših udruga, nakon dvije godine pauze. Svima zahvaljujemo na suradnji i pomoći kod organiziranja najpoznatijeg običaja iz Općine, a kojemu se građani vesele i iščekuju je čitave godine - rekli su iz Općine Maruševec.

Komentari