Grad Novi Marof

Foto - U Novom Marofu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno: 04.08.2022. 18:22

Zadnja izmjena: 04.08.2022. 18:30

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kod križa u Novom Marofu u četvrtak, 4. kolovoza, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen svim poginulim i nestalim braniteljima.

Na tradicionalnom obilježavanju ovog važnog datuma u hrvatskoj povijesti, u nazočnosti hrvatskih branitelja, članova udruga veterana i dragovoljaca Domovinskog rata i 104. brigade, predstavnika policije i crkvene vlasti te gradskih vijećnika gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač podsjetio je da je na današnji dan počela jedna od najvećih operacija oslobađanja Hrvatske kojom je oslobođena petina državnog teritorija.

– Pokazalo se jedinstvo hrvatske vojske i politike, pokazalo se da možemo ne samo osloboditi svoju državu nego da možemo uspostaviti jedinstvu upravu na čitavom svom teritoriju. Velika akcija, velika vojna pobjeda koja je u otprilike 60 sati oslobodila jednu petinu hrvatske države. Danas se prisjećamo svih onih koji su sudjelovali, pripadnika Hrvatske vojske, MUP-a, pripadnika rezervnog sastava, a pogotovo se prisjećamo svih onih koji su poginuli u tim akcijama, ali i svih onih koji su dali svoj život na oltar Domovine od početka rata pa do '95. godine – rekao je gradonačelnik Jenkač podsjetivši pritom i na ulogu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana.

Naglasio je da je važno obilježavati ovakve datume, sjećati se povijesti i mladima prenositi istinu tog vremena.

Komentari