grad novi marof

Foto - U Novom Marofu obilježena obljetnica vojno-redarstvene operacije 'Bljesak'

Objavljeno: 01.05.2024. 10:04

Zadnja izmjena: 01.05.2024. 10:04

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u petak je u Novom Marofu obilježena 29. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak".

Uz gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, počast svim poginulim hrvatskim braniteljima odali su i predsjednik Gradskoga vijeća Mladen Benjak, gradski vijećnici, delegacija Policijske postaje Novi Marof i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Novog Marofa, ali i drugih dijelova Varaždinske županije.

- Taj 1. svibnja 1995. godine za sve nas veliki je datum. Tada je započela akcija "Bljesak", zahvaljujući kojoj smo oslobodili veliki dio hrvatskog teritorija. Ta je akcija pokazala snagu i odlučnost ne samo hrvatske vojske već i hrvatskog naroda. U tom trenutku Hrvatske je već bila priznati i poznati politički čimbenik jer do "Bljeska" možda ne bi niti došlo, da nas u svemu tome nije podržala i međunarodna zajednica – rekao je Jenkač.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija "Bljesak" započela je 1. svibnja 1995. godine, a hrvatske su snage u manje od 32 sata oslobodile 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U ovoj operaciji život je izgubio 51 hrvatski branitelj, a 162 su ranjena.

Komentari