grad novi marof

Foto - U Novom Marofu prisjetili se petorice mladića pogubljenih u zaselku Matušini

Objavljeno: 11.02.2024. 09:49

Zadnja izmjena: 11.02.2024. 09:49

U Novom Marofu i ove je godine organizirano obilježavanje obljetnice pogibije mladih mještana nakon Drugog svjetskog rata kod zaseoka Matušini u Makojišću Donjem.

Mladići su pogubljeni 22. veljače 1947. godine na kućnom pragu, gotovo dvije godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata. Grad Novi Marof je u znak sjećanja na stradavanje sumještana podignuo spomen obilježje, na kojem su se mještani i ove godine okupili i obilježili obljetnicu tragičnog događaja.

- Želimo ukazati na problematiku totalitarnih režima, bili oni nacistički, komunistički ili fašistički. Svaki totalitarni režim iza sebe ostavlja mrtve ljude. Ovo je sjećanje na sve one poginule, ali ujedno i upozorenje koliko je važna demokracija i koliko je važna borba za demokraciju - rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

'Ta vremena su iza nas'

Predsjednik novomarofske Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran, Zdravko Maltar, zahvalio je svima koji se odazivaju na komemoraciju.

- Činjenica je da se o tome nije smjelo govoriti 50 i više godina, i da je svaki spomen tih žrtava bio poguban i opasan za one koji bi se našli u takvoj prilici. Nesreća je u tome što u hrvatskom narodu ima tisuću i nešto sličnih mjesta, gdje su hrvatski domoljubi stradali po završetku Drugog svjetskog rata. No, ta vremena su iza nas. Danas imamo slobodnu, demokratsku državu i ta država je svakim danom sve bolja, a to ovisi o svima nama koji se trudimo da je učinimo boljom i ljepšom - rekao je Maltar.

Komentari