bespovratna sredstva

Foto - U općine Maruševec, Petrijanec i Vinicu štiže sustav kakav ima Amazon, evo o čemu se radi

Objavljeno: 06.04.2023. 10:43

Zadnja izmjena: 06.04.2023. 12:07

Foto: Boris Matijašec

U Općini Maruševec danas su predstavljeni rezultati Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026."

Naime, općine Maruševec, Petrijanec i Vinica prijavile su prošle godine na Poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije projektne prijedloge za IoT sustave na novoj svjetlovodnoj distribucijskoj mreži nove generacije (NGA). Nakon provedenih postupaka provjere i evaluacije, navedenim je općinama Ministarstvo prijavljene projektne prijedloge odobrilo te su im iznosi troškova projekta u cijelosti prihvaćeni.

- Nakon provjera i evaluacija, Ministarstvo je odobrilo te su svi predloženi troškovi u projektima u cjelosti prihvaćeni. Cilj sva tri projekta je izgrađena svjetlovodna distribucijska mreža nove generacije koja će podržavati brze i ultra brze priključke te uspostavljen IoT sustav, a sve u svrhu približavanja digitalnoj transformaciji i koncepta pametnih sela. Ovo je prvi korak prema širokopojasnom internetu. Taj IoT sustav inače koriste vodeće svjetske kompanije poput Amazona - rekao je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec dodao je kako su ugovori o dodjeli sredstava ovog su tjedna stigli na adrese općina, a njihova ukupna vrijednost za sve tri općine iznosi 226 tisuća eura.

- Svaka općina sudjelovala je sa svojim projektom, prijavljivali smo se u veljači prošle godine, u srpnju smo dobili zahtjev za pojašnjenjem te smo jučer potpisali ugovor. Prošlo je godinu i dva mjeseca od prijave projekta pa do potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekt za Općinu Petrijanec je vrijedan 74,6 tisuća eura, od čega je odobreno 67,1 tisuća eura. Ovo je prvi korak prema pametnom sustavu IoT sustavu koji će građanima služiti da "uploadaju" svoje sustave u Općine te dati povratan signal primjerice o kvaliteti zraka, prometovanju i slično - rekao je Posavec.

Komentari