DANI VRGANJA I CRNOG TARTUFA

Foto - Evo kako je bilo u Paki na Danima vrganja i crnog tartufa

Objavljeno: 18.09.2022. 18:12

Zadnja izmjena: 18.09.2022. 18:40

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki pokraj Novog Marofa jedinstvena su manifestacija koja je i ove godine u svom devetom izdanju pobudila velik interes berača i posjetitelja. Ova omiljena manifestacija novomarofskog kraja namijenjena velikima i malima zbog lošeg se vremena održala samo u nedjelju, no posjetitelji ni u čemu nisu bili zakinuti. Dapače, organizatori, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber ove su godine pripremili još bogatiji i raznovrsniji program koji je nudio za svakog ponešto.

 Posjetitelji su tako iz prve ruke mogli vidjeti lov na crni tartuf, okušati se u berbi vrganja i gljivarskom CSI-u, ali i degustirati jela od ovih namirnica koja su za njih spremali poznati hrvatski chefovi Damir Crleni i Tomislav Špiček.

Da su Dani vrganja i crnog tartufa na dobrom putu da postanu brend Grada, potvrdio je i gradonačelnik Novog marofa Siniša Jenkač zadovoljan ovogodišnjim odazivom.

 - Iako nas je vrijeme u subotu spriječilo u održavanju manifestacije, nedjeljni dio i ove je godine bio pun pogodak. Paka je oduvijek poznata po vrganjima, a unazad nekoliko godina ovdje se traže i crni tartufi što je velikom broju ljudi prava atrakcija. Cilj manifestacije je, kako podići svjesnost o zaštiti okoliša i šuma, tako i promovirati bogatstva koja ovaj kraj skriva, a kojih je zaista mnogo – rekao je Jenkač.

 U berbi vrganja okušao se i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je poručio kako se radi o jednoj lijepoj manifestaciji koja čuva tradiciju i ističe važnost šuma.

- Naši stari bili su poprilično vezani za šume iz kojih su vukli sve što im je bilo potrebno, od ogrjeva do šumskih plodova. Ovo je isto tako i prilika da se prisjetimo na koji su se način naši preci odnosili prema šumama. Prilika je to i za okupljanje i prezentaciju naših vrijednih OPG-ova i njihovih proizvoda – rekao je Stričak naglasivši kako će Varaždinska županija i dalje podržavati njihov rad.

 S odličnim odazivom zadovoljni su i u novomarofskoj Turističkoj zajednici što je potvrdila direktorica Turističkog ureda Novog Marofa Renata Horvatić.

Uz sve ovo, brojni posjetitelji uživali su u bogatoj gastronomskoj i ugostiteljskoj ponudi, a nije nedostajalo ni sadržaja za najmlađe za koje su organizatori pripremili predstave i radionice.

Mladen Jakopović, predsjednik Udruge privatnih šumovlasnika Graber pojasnio je kako je cijela ova priča krenula prije više desetaka godina i to iz novinskih članaka i okolnih OPG-ova koji su generacijama u dolinama Pake i Lonje uz cestu prodavali gljive.

Organizatori su očito u tome i uspjeli jer su se Dani vrganja i crnog tartufa nakon devet godina pretvorili u nezaobilaznu manifestaciju ovog kraja. Osim posjetitelja iz raznih krajeva Varaždinske županije, Novi Marof iz godine u godinu privlači goste iz cijele Hrvatske koji žele uživati u prirodi, povijesnoj baštini ovog kraja i gastronomskim delicijama.

Komentari