obilježavanje prvog postrojavnja

FOTO U Petrijancu održano svečano obilježavanje 27.obljetnice postrojavanja 104. brigade Hrvatske vojske

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.08.2018. 19:05

Zadnja izmjena: 31.08.2018. 19:07

Foto: Viktor Hranić

Danas se u Petrijancu održala svečanost obilježavanja 27. obljetnice prvog postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade narodne garde Hrvatske vojske, koja je dala veliki značaj u stvaranju Republike Hrvatske.

Svečanosti su između ostalog prisustvovali Vjeran Rožić, predsjednik Udruge 104. brigade ZNG HV kao i njezini mnogobrojni članovi, zamjenik župana Tomislav Paljak,  načelnik Petrijanca Željko Posavec , gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevec.

104. brigada HV ustrojena je 8. svibnja 1991. godine, po naputku Glavnog Stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, te je u krugu prvoosnovanih postrojbi Hrvatske vojske pričuvnog sastava, koje su sudjelovale u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine. Brigada je sudjelovala u obrambenim akcijama i operacijama Hrvatske vojske, počevši od Oslobađanja Varaždina i Bjelovara, a najduže je bila angažirana u obrani Zapadne Slavonije na prostoru Pakraca i Lipika (od studenoga 1991. do srpnja 1992. godine).

Nakon postrojavanja i odlaska do križa i spomen ploče koja je prije petnaest godina postavljena njima u čast, okupljeni sudionici svoje su druženje nastavili u Društvenom domu u Petrijancu. Načelnik Željko Posavec tom je prilikom naglasio kako će Općina i sljedećih godina logistički i organizacijski pomogati kod ovoga događa.

 

 

Komentari