općina cestica

Foto - U spomen na žrtve kod Drave u Lovrečanu položeni vijenci

Objavljeno: 21.07.2022. 12:48

Zadnja izmjena: 21.07.2022. 12:48

Komemoracija za žrtve poubijane u noći s 22. na 23. srpnja 1946. godine održana je u Lovrečanu u općini Cestica.

U prvom dijelu komemoracije, u crkvi sv. Lovre misu je predvodio i prigodnu propovijed održao vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan, a nakon toga uputilo se do parkirališta DVD-a Lovrečan-Dubrava, odakle je prema lokaciji posljednjeg počivališta stradalih krenula procesija za križem kojeg je nosio Branko Korotaj, lovrečanski zvonar.

U ime pokrovitelja komemoracije Općine Cestica, vijenac su položili i svijeće zapalili načelnik Mirko Korotaj i općinski vijećnik Josip Cestar, a nakon toga vijenac je položilo zajedničko izaslanstvo Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava i rodbina stradalih u Drugom svjetskom ratu i poraću, Stanko Dobrotić, Ivan Mikec i Boris Veselnik.

Na odavanje počasti žrtvama iz Zagreba došli su i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Josip Horvat, Marinko Kostić i Jozo Pušić koji su zapalili svijeće, a potom je riječi zahvale Općini Cestica na pokroviteljstvu, vatrogascima na regulaciji prometa i ostalima na dolasku uputio Franjo Talan, predsjednik Društva. U završnom dijelu molitvu za žrtve grobišta "Križara" u Lovrečanu, poginule i stradale u ratovima i progonima diktatura i totalitarnih režima XX. stoljeća predvodio je vlč Zorislav Šafran, križovljanski župnik. 

Komentari