Sigurnost u prometu

FOTO: U Sračincu održana akcija "Edukacijom do sigurnosti", mještani isprobali simulator prevrtanja vozila

Objavljeno: 18.09.2019. 09:29

Zadnja izmjena: 18.09.2019. 09:34

Općina Sračinec organizirala je akciju "Edukacijom do sigurnosti", a cilj je bio osvješćivanje opasnosti koje nam prijete u prometu, te kako prevencijom možemo utjecati na veću sigurnost nas i drugih sudionika prometa.

Na prostoru ispred Doma kulture prezentiran je rad HAK-a, a najveću je pozornost privukao simulator prevrtanja vozila koji su mnogobrojni mještani isprobali.

Sama akcija započela je simulacijom prometne nezgode s ozlijeđenim osobama. Nakon poziva načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca, prvi su na mjesto događaja došli policajci PU Varaždinske, a nakon što su osigurali sigurnost prometa oko mjesta nesreće, stigli su i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina. Oni su pristupili izvlačenju unesrećenih osoba iz automobila, a zbrinuli su ih djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin.

Vatrogasci su tada demonstrirali rezanje lima automobila mobilnim škarama, koje je potrebno obaviti u situacijama kada unesrećene nije moguće izvaditi kroz vrata vozila.

Na kraju je jedno od vozila zapaljeno, a vatru su brzom intervencijom ugasili vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski.

Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina postavila je autoljestve od 30 m koje koriste u svom radu, dok su vatrogasci DVD-a Svibovec Podravski organizirali male radionice gašenja za djecu. Da bi posjetiteljima dočarali koliko su smanjene njihove sposobnosti i percepcija kada su pod utjecajem alkohola, moglo se isprobati tzv. “pijane naočale”, koje simuliraju stanje pijanstva.

- Jako sam sretan da opet u Sračincu imamo ovakvu akciju. Naša mlada studentica Matea Križnjak pokrenula je ovo današnje događanje, a mi smo kao Općina Sračinec objeručke prihvatili ideju i krenuli u realizaciju. Željeli smo našim mještanima zorno prezentirati što se događa u trenutku prometne nesreće i kako treba postupati. Posebno me veseli da su se okupila mnogobrojna djeca s roditeljima, jer znamo da su upravo djeca najugroženiji sudionici u prometu - rekao je načelnik Božidar Novoselec

Komentari