grad varaždinske toplice

Foto - U Varaždinskim Toplicama obilježavaju se Kukuljevićevi dani

Objavljeno: 22.10.2022. 10:58

Zadnja izmjena: 22.10.2022. 10:59

Već tradicionalno u Varaždinskim Toplicama u sjećanje na slavni govor poznatog Topličanca Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Hrvatskom saboru obilježavaju se Kukuljevićevi dani.

Trodnevno obilježavanje počelo je u četvrtak paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na grobu Antuna Kukuljevića Sakcinskog te odavanjem počasti kod kapelice Svetog duha. Održana je i prezentacija idejne začetnice Kukuljevićevih dana, profesorice Božene Filipan, vezan uz njen lik kao i za topličku čipku i Zlatu pl. Šufflay. Središnji dio programa održan je u petak svečanom akademijom u dvorani hotela Minerva nastupom topličkih vrtićaraca i školaraca i KUD-a Toplice.

- Znamo da je druge godine 180 godina od ponosnog govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Saboru. Drago mi je što je korona iza nas i da sva ova djeca koja se pripremaju za Kukuljevićeve dane mogu široj javnosti prezentirati svoj rad i pokazati koliko su aktivna. Najvažnije je isto tako da mlade od najranijih dana učimo našoj povijesti koja je bogata u našim Varaždinskim Toplicama - rekla je gradonačelnica Dragica Ratković.

Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice spomenuo je kako će dogodine biti punih 30 godina otkako se u Varaždinskim Toplicama zaslugom profesorice Božene Filipan obilježavaju Kukuljevićevi dani. Ovogodišnje obilježavanje Kukuljevićevih dana završava danas koncertom Kristine Vartušek na klaviru u Župnoj crkvi sv. Martina Varaždinske Toplice.

Komentari