grad varaždinske toplice

Foto - U Varaždinskim Toplicama odali počast gradu heroja

Objavljeno: 18.11.2023. 09:47

Zadnja izmjena: 18.11.2023. 09:47

Uoči 18. studenog, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, jučer je delegacija Grada Varaždinskih Toplica predvođena gradonačelnicom Dragicom Ratković, zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga HVIDR-a i UDVDR Varaždinske Toplice, prigodno obilježila Dan sjećanja.

Obilježavanje je započelo  u ranim jutarnjim satima kada je gradonačelnica zajedno s predstavnicima braniteljskih udruga, djelatnicima i učenicima Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića i mališanima i odgojiteljicama iz Dječjeg vrtića „Čarobno ogledalce” zapalila lampione duž Vukovarske ulice. Bila je to ujedno i prilika da se učenici topličke škole upoznaju s povijesnim okolnostima i sudjelovanjem branitelja s topličkog područja u obrani Vukovara i Republike Hrvatske.

Izaslanstvo Grada predvođeno predsjednicom gradskog Vijeća Ljubicom Noftom, zajedno s učenicima i djelatnicima Osnovne škole Svibovec, zapalilo je svijeće kod spomenika branitelja u dvorištu svibovečke škole, u kojoj je ujedno održan i prigodni program povodom obilježavanja Dana sjećanja. Tom je prilikom upriličeno i predavanje zahvaljujući kojem su učenici mogli čuti sve o Domovinskom ratu te o žrtvi Vukovara i Škabrnje.

Obilježavanje se nastavilo paljenjem lampiona na kružnom toku kod topličkog groblja te na Trgu Republike Hrvatske, gdje je lampionima formirano ime Vukovar, nakon čega je uslijedila sveta misa te svečani mimohod prema spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima gdje je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće.

- Sjećanje na naše hrabre branitelje, ali i nedužne civilne žrtve, nikada ne smije nestati. Vukovar, kao i Škabrnja, podnijeli su veliku žrtvu i zbog toga je izuzetno važno da ona ne bude zaboravljena. Iz tog mi je razloga izuzetno drago što se u obilježavanje svake godine uključuju i učenici naših osnovnih škola koji na taj način uče o povijesnim okolnostima Domovinskog rata, o Vukovaru i Škabrnji koji su simboli herojstva, kao i o našim braniteljima koji su za neovisnu Republiku Hrvatsku dali ono najvrijednije, a to je život - rekla je Ratković.

Komentari