Varaždinske Toplice

Foto - U Varaždinskim Toplicama uz modnu reviju obilježen Dan crvenih haljina

U sklopu akcije, održano je predavanje predsjednice Savjeta za zdravlje i voditeljice Odjela za neurologiju Opće bolnice, Spomenke Kiđemet-Piskač na temu 'Specifičnosti moždanog udara u žena' te modna revija poznate varaždinske dizajnerice Ane Kraš...
Objavljeno: 02.02.2024. 19:34

Zadnja izmjena: 02.02.2024. 21:07

Foto: Boris Matijašec

S ciljem podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara kod žena, Varaždinska županija i Savjet za zdravlje, u suradnji s Općom bolnicom i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, po treći put organizirali su javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina.

U sklopu akcije, održano je predavanje predsjednice Savjeta za zdravlje i voditeljice Odjela za neurologiju Opće bolnice, Spomenke Kiđemet-Piskač na temu 'Specifičnosti moždanog udara u žena' te modna revija poznate varaždinske dizajnerice Ane Kraš. Njene kreacije nosile su medicinske sestre i liječnice Odjela za neurologiju te studentice Sveučilišta Sjever. Javnozdravstvenu akciju podržao je i župan Anđelko Stričak.

- Danas se obilježava Dan crvenih haljina kako bi upozorili žene na mogućnost moždanog udara. Upravo zbog toga smo ovdje u Varaždinskim Toplicama organizirali ovu manifestaciju kojoj je cilj da upozna žene sa mogućnošću oboljenja o te bolesti, da se svi educiramo, a isto tako da se svim ženama koje su oboljele i preživjele moždani udar da podrška - rekao je župan.

'Djelujmo na riziko faktore'

Voditeljica Odjela za neurologiju Opće bolnice Varaždin Spomenka Kiđemet-Piskač iznijela je statističke podatke za Hrvatsku i Varaždin te objasnila zašto su žene podložnije moždanim udarima.

- Žene imau sve riziko faktore za nastanak moždanog udara kao i muškarci, no imaju i svoje specifične rizike za moždani udar a to su estrogenski status, oralna kontracepcija koju moraju uzimati zbog različitih razloga i to sve skupa ne samo po sebi, nego ako se kombinira s drugim riziko faktorima je značajan faktor za nastanak moždanih udara kod žena - rekla je.

Komentari