'Pričajmo o pretilosti!'

Foto - U Varaždinskoj županiji obilježen Županijski dan osviještenosti o debljini

Objavljeno: 18.03.2023. 18:38

Zadnja izmjena: 18.03.2023. 18:38

Hrvatska, zajedno s Maltom, drži prvo mjesto kao država s najdebljom populacijom u Europskoj uniji - poražavajući su to podaci koji su se mogli čuti na obilježavanju 2. Županijskog dana osviještenosti o debljini u Varaždinu.

Obilježavanje su zajednički organizirali članovi Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin. Kako je bilo rečeno, u Hrvatskoj 65 % ljudi ima prekomjernu težinu i pretilost, s tim da 42 % su oni s prekomjernom tjelesnom težinom, a 23 % ih je pretilo. Alarmantan je podatak i kako je 30 posto djece u Hrvatskoj pretilo. 

- Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana pretilosti je "Pričajmo o pretilosti!" i upravo to želimo postići, pričati o problemima koje ona nosi sa sobom. Nije riječ samo o estetskim promjenama, nego se radi o ozbiljnoj bolesti koja narušava cijeli organizam. Uz pretilost najčešće ide dijabetes, visoki tlak, masnoća u krvi, čak 10-ak karcinoma povezuje se s pretilošću - rekao je voditelj Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin Alen Pajtak.

Podršku akciji dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Važno je da se svi osvijestimo kako je debljina važan zdravstveni, a ne estetski problem, te da kao društvo stvorimo pretpostavke za rano uočavanje, prevenciju i liječenje debljine. Upravo zahvaljujući ovoj akciji građani u neposrednom kontaktu s našim zdravstvenim stručnjacima mogu dobiti prijeko potrebne odgovore na pitanja koja ih možda muče - rekla je.

Komentari