prijem

Foto - U Varaždinskoj županiji svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Objavljeno: 04.08.2022. 14:03

Zadnja izmjena: 04.08.2022. 14:03

Akcija "Oluja" započela je na današnji dan, 4. kolovoza 1995. godine, a u njoj su, kao i u cijelom Domovinskom ratu važnu ulogu imali pripadnici varaždinskih postrojbi.

U atriju Županijske palače u Varaždinu danas je održana svečanost povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, a prije toga su kod Križa branitelja na Varaždinskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće u čast poginulih 175 branitelja iz Varaždinske županije tijekom Domovinskog rata, kao i u čast svih ostalih branitelja i žrtava. Obilježavanje su zajednički organizirali Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Župan Anđelko Stričak i zamjenica Silvija Zagorec te gradonačelnik Neven Bosilj ugostili su članove braniteljskih i stradalničkih udruga te zapovjednike i pripadnike ratnih postrojbi. Prisustvovale su i saborske zastupnice Nadica Dreven Budinski i Barbara Antolić Vupora, načelnici općina s područja Varaždinske županije, vijećnici Županijske skupštine, županijski pročelnici i drugi uzvanici. 

'Osjećaj straha, ali i odlučnosti'

- Na današnji dan probijali smo prvu liniju prema Malom Alanu. Svako malo do nas je dolazila informacija o mrtvima, ranjenima. U nama se lomio osjećaj straha, ali i odlučnosti da moramo akciju privesti kraju. Odlučnosti da moramo završiti rat jer druge prilike neće biti. Drugi dan smo se spustili do Štikade, a nakon četiri dana izbili na granicu s BiH. Tada smo znali da smo uspjeli, da je rat završen i da naši građani više nikad neće morati bježati u skloništa. Danas smo se okupili ovdje da se prisjetimo onih koji ne mogu s nama podijeliti svoje osjećaje i svoje snove, onih koji su dali najviše za svoju domovinu, naših preminulih branitelja - rekao je, između ostalog, Stričak.

Istaknuo je i kako je ovo prilika i da se podsjetimo da su naši varaždinski policajci prvi krenuli u obranu Vukovara, da se prisjetimo pripadnika Specijalne jedinice policije Roda, 5. bojne 1. A brigade Tigrova, koja 1992. prerasta u legendarnu 7. gardijsku brigadu, te pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske.

'Velikodušnost u pobjedi'

- Odlučnost koju ste, vi branitelji, pokazali u ratu podsjetila me na izreku Winstona Churchilla: "U ratu odlučnost, u porazu prkos, u pobjedi velikodušnost, a u miru dobra volja". Sastavni dio rata su i bitke koje se izgube, ali sjetite se našeg prkosa iz kolone sjećanja u Vukovaru. Ovaj datum pokazuje da ste imali i velikodušnost u pobjedi, što se vidjelo poslije Oluje. Ono što nam je ostalo je dobra volja u miru koje danas, nažalost, imamo premalo. No nije to vaša krivica, nego krivica nas političara. Moramo više razgovarati, pokazati više zajedništva, imati rasprave argumentima te na temelju njih donositi zaključke - rekao je, između ostalog, gradonačelnik Bosilj.

U ime svih braniteljskih udruga obratio se brigadni general Mladen Mikolčević, posljednji ratni zapovjednik 104. brigade. Župan je dodijelio zahvalnice braniteljima koji su sudjelovali u projektu "Da se ne zaboravi - Varaždin za Hrvatsku". Pješačenjem od Vukovara do Pelješkog mosta, od 18. lipnja do 26. srpnja, odali su počast hrvatskim braniteljima. Zahvalnice su primili: Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić.

Komentari