pjevačica "kožnatih glasnica"

FOTO U Varaždinu danas sahranjena Nada Puttar Gold, jedna od najvećih žena varaždinskog kraja

Objavljeno: 31.03.2017. 15:48

Zadnja izmjena: 31.03.2017. 16:04

Foto: Luka Šalamun

Na varaždinskom groblju danas je pokopana operna prvakinja Nada Puttar Gold, a ispraćaj je prethodno održan na Mirogoju u Zagrebu gdje je pokojnica provela posljednje godine života.

Od Nade Puttar Gold na groblju u Varaždinu oprostila se njezina obitelj i rodbina, a ispraćaju su nazočili i brojni istaknuti društveni i kulturni djelatnici grada Varaždina i Varaždinske županije.

Jedan od posljednjih intervjua Nada Puttar Gold dala je za eVaraždin, otkrivši nam svoja iskustva i poglede na umjetničku karijeru nekad i danas, glazbu, modu, brak i dr.

Seketinu se uvijek vraćala

Sve dok je mogla iz Zagreba je navraćala u svoj dvorac na Varaždin bregu, kojega je njezin otac daleke 1988. poklonio njezinoj majci kao dar za udaju. Naslijedila je lijevi toranj i kapelicu koju je obnovila.

Manje od četiri godine prije smrti, u njezinoj 90. godini produžili su joj vozačku dozvolu, tako da je u Seketin i Varaždin dolazila samostalno, automobilom. Tada je za eVaraždin izjavila da svoje godine uopće ne osjeća.

Svoju dugovječnost povezivala je s genetikom jer joj je majka umrla u 92. godini života, te istaknula da je neprestano živjela u nekoj akciji te putovala. Alkohol i kavu nije konzumirala te izbjegavala meso.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

 

Takve više ne postoje

Znalci kažu da mezzosopranistice poput Nade Puttar Gold više gotovo i ne postoje, a Nada je ostvarila veliku domaću i inozemnu karijeru, iako je prva prognoza njezinog pjevanja (kako to obično biva) bila loša.

Ipak, napredovala je brzo, a u Hrvatskom narodnom kazalištu počela je pjevati još kao studentica. Debitirala je 1949. godine, kada se i udala. Kasnije je bila članicom Gradske opere u Berlinu, a onda i Državne opere u Frankfurtu.

Nastupala je i u Bečkoj operi, a odlikovale su je savršena muzikalnost, suverena pjevačka tehnika, velika izdržljivost i pouzdanost te lijep scenski nastup. Zbog svega toga prozvali su je pjevačicom „kožnatih glasnica“.

 

Komentari