prigodni program

Foto - U Varaždinu obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina

Objavljeno: 20.05.2023. 12:53

Zadnja izmjena: 20.05.2023. 12:53

S ciljem promicanja raznolikosti, kulture, običaja, tradicije i gastronomije, svega onoga što čini identitet jednog naroda Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada i županije obilježili su Svjetski dan kulturne raznolikosti i Dan nacionalnih manjina.

Prigodnim programom predstavili su se Srpska nacionalna manjina, Slovenska nacionalna manjina, Bošnjačka nacionalna manjina i Romska nacionalna manjina. Uz njih su se tradicionalnom kuhinjom predstaviti i državljani Nepala koji žive na našem području. Prije samog programa, župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj upriličili su zajednički prijem u Županijskoj palači za, uz ostale sudionike, potpredsjednicu Vlade Anju Šimpraga. 

- Svi oni su naši sugrađani. Zajedno s nama grade, rade za boljitak Varaždinske županije, dijele sve nepogode i nedaće koje pogode Varaždinsku županiju i stoga im  čestitam na njihovom danu. Zahvaljujem se na svemu što su učinili i što čine za razvoj Varaždinske županije i vrata Varaždinske županije su im uvijek bila i bit će  otvorena - rekao je župan Stričak.

Gradonačelnik Bosilj naglasio je kako je Varaždin otvoren, tolerantan, multietnički grad u kojem su svi pripadnici nacionalnih manjina naši jednakopravni građani.

- Kroz svoja kulturno-umjetnička društva oni promiču i nadopunjuju kulturu i društveni život grada Varaždina. U porastu je i broj stranih radnika iz trećih zemalja. Tako u Varaždinu radi već tisuću stranih radnika iz Nepala, ali imamo i radnike iz Filipina, Indije i taj broj je svakim danom sve veći. Varaždinska županija pokrenula je određene modele kako bi ih integrirali, dok će im Grad Varaždin preko svog Pučkog otvorenog učilišta ponuditi besplatne tečajeve učenja hrvatskog jezika, jer je to najbolji način da se integriraju u naše društvo - rekao je.

Komentari