175. obljetnica bitke

Foto - U Varaždinu održan tradicionalni susret povijesnih postrojbi

Objavljeno: 10.09.2023. 10:52

Zadnja izmjena: 10.09.2023. 10:53

U Varaždinu se jučer održao Susret povijesnih postrojbi koji se tradicionalno organizira u spomen banu Jelačiću i velikoj pobjedi Hrvatske vojske nad Mađarima, pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj i posljednjem vojnom angažmanu Varaždinske građanske garde 11. rujna 1848. godine.

Ove godine obilježava se 175. obljetnica te bitke, a na poziv Varaždinske građanske garde na susret u Varaždinu odazvale su se 23 postrojbe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Njemačke. Nakon mimohoda ulicama grada, povijesne postrojbe je na Trgu kralja Tomislava dočekao gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj. Zapovjednik Varaždinske građanske garde Dalibor Herceg predao je prijavak gradonačelniku, a u svečanosti postrojavanja uživali su brojni znatiželjni građani. Svečanost se nastavila na službenom prijemu predstavnika povijesnih postrojbi kod gradonačelnika Bosilja, nadzapovjednika Varaždinske građanske garde, u palači Patačić.

- Varaždinska građanska garda tijekom cijele godine svojim aktivnostima promovira naš grad i obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu. Također, sa svim povijesnim postrojbama iz Hrvatske održavaju kontakte, međusobno se posjećuju, posjećuju i naše gradove prijatelje te kao naša nematerijalna kulturna baština promiču Varaždin diljem Europe - rekao je Bosilj.

Komentari