počivao u miru

Foto - U Varaždinu održana komemoracija za logopeda Darka Novosela

Objavljeno: 12.09.2023. 12:41

Zadnja izmjena: 12.09.2023. 12:43

Foto: Boris Matijašec

Danas je u multimedijalnoj dvorani Palače Herzer Gradskog muzeja Varaždin održana komemoracija za uglednog varaždinskog logopeda dr. sc. Darka Novosela koji je preminuo 8. rujna u 75. godini života. 

Dr. Novosel završio je Medicinsku školu u Varaždinu, a 1967. upisao je Fakultet za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu, smjer "govorni poremećaji - mentalna retardacija" paralelno radeći na Odjelu za neurologiju varaždinske bolnice. Zatim prelazi na poslove logopeda u Djelatnost za zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine u okviru OOUR Doma zdravlja Medicinskog centra u Varaždinu, a 1979. godine osniva Kabinet za rehabilitaciju govora i slušanja.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisuje postdiplomski studij 1980. godine iz Školske higijene, a magistarski rad s temom "Komparativna EEG analiza u djece koja mucaju" uspješno je obranio 1982. godine. Riječ je o čovjeku koji je mucanja oslobodio više od 17.000 ljudi. Među njima su i neke poznate osobe iz Hrvatske, poput Slavena Bilića, Željka Rohatinskog i Ive Karlovića.

- Doktor Darko Novosel bio je ugledan građanin Varaždina o čijem djelu se čulo daleko izvan našeg grada. Svojom svjetski poznatom metodom VaLMod, odnosno Varaždinski logopedski model nije tako nazvao bez razloga. Time je svoj grad stavio na prvo mjesto i taj detalj govori o tome kakav je on bio, logoped, znanstvenik, ali prije svega čovjek koji mnogima može biti primjer - rekao je na komemoraciji gradonačelnik Neven Bosilj.

Komentari