Dan smanjenja rizika od katastrofa

Foto - U Varaždinu predstavljen simulator potresa, održana i edukacija za djecu i odrasle

Objavljeno: 15.11.2023. 13:54

Zadnja izmjena: 16.11.2023. 10:41

Foto: Varaždinska županija

U samom centru Varaždina danas se moglo osjetiti podrhtavanje tla od čak 8,6 stupnjeva po Richterovoj ljestici, no samo u simulatoru potresa koji je bio postavljen u Pavlinskoj ulici u sklopu edukativne manifestacije povodom 'Dana smanjenja rizika od katastrofa'. 

Događanje je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite u sklopu EU projekta 'Na putu do smanjenja rizika od katastrofa' koji provode s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. Pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždina Ivica Matošić istaknuo je kako se u sklopu projekta se provodi i nacionalna kampanja 'Usvoji znanja da šteta bude manja'. 

Žurne službe su dobro organizirane, rekla je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec

- Da bismo štete bilo koje vrste sveli na minimum, kontinuirano treba raditi na edukaciji građana, a posebno je važna edukacija najmlađih. Zato je doista vrijedan ovaj projekt putem kojeg se djecu na njima primjeren, ali i zanimljiv način educira o prirodnim nepogodama i katastrofama – istaknula je Silvija Zagorec. 

Na događanju je bio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je istaknuo da je i ovo događanje primjer dobre suradnje Grada Varaždina i Varaždinske županije te operativnih snaga sustava civilne zaštite.

– Ovdje se zajedno predstavljaju službe civilne zaštite Varaždina i cijele županije, kojima koordinira Stožer civilne zaštite, tako da naši sugrađani mogu biti mirni u slučaju nepogoda ili, ne daj Bože, katastrofa - rekao je gradonačelnik Bosilj.  

Komentari