tradicionalna manifestacija

Foto - U Vidovcu održani tradicionalni 'Jurjevski krijesovi', evo kako je bilo

Objavljeno: 25.04.2022. 09:53

Zadnja izmjena: 25.04.2022. 09:53

Kulturno umjetničko društvo "Vidovec" njeguje tradiciju očuvanja Jurjevskih običaja Vidovečkog kraja pa se tako u subotu na Jurjevo tradicionalno održala manifestacija "Jurjevski krijesovi".

Povorka je krenula od Društvenog doma u Nedeljancu kroz Poljsku ulicu prema centralnom krijesu u Preknu. U povorci je sudjelovalo 18 tamburaša i 20-ak članica i članova veteranske sekcije koji su u pratnji umjetničkih voditelja Damira Mumleka i Damira Vučića izvornim pjesmama i plesovima Vidovečkog kraja uprizorili Jurjevske običaje uz paljenje krijesa za sve posjetitelje u Preknu.

- Zahvaljujemo svim mještanima koji su nas dočekali zapalivši krijes ispred svojih ograda te tako zajedno s nama oživjeli ovaj običaj, a posebno mještanima naselja Prekno koji godinama sudjeluju u organizaciji. Zahvaljujemo i Općini Vidovec na potpori, kao i sponzorima i Udrugama koje su se uključile, a isto tako i DVD-u Nedeljanec-Prekno zahvaljujemo na prometnom osiguranju povorke. Jurjevski krijesovi nalazi se na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, pa manifestaciju prati i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske - istaknula je predsjednica KUD-a "Vidovec" Ines Pavleković.

Manifestaciji su, zajedno s općinskim vijećnicima Općine Vidovec, nazočili predsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Bistrović,potpredsjednici Maja Pintarić i Mihael Blažeković, predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Petra Pozder te predstavnici sponzora i Udruga s područja Općine Vidovec.

Komentari