projekt ''detox''

FOTO: Slovenci i Voćanci zabavljali se na radionici izrade voćanskog drvenog stolčeka na tri nogice

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.09.2017. 14:50

Zadnja izmjena: 26.09.2017. 14:50

Izvor: www.voca.hr

Općina Donja Voća je u sklopu provedbe projekta DETOX organizirala Etno Tour stolarsku radionicu izrade voćanskog drvenog stolčeka na tri nogice. Radionici je prisustvovalo gotovo sedamdesetak posjetitelja, majstora i natjecatelja iz domaćih voćanskih udruga: iz Udruge Stara brv, iz KUD-a Voća i Udruge umirovljenika.

Radionica se održala u Gornjoj Voći na izvornom starinskom voćanskom imanju obitelji Martan, uz veliku podršku domaćina i mještana zaseoka Kraljsko/Martani, a na radionici je sudjelovala i općina partner u projektu Detox s natjecateljskom ekipom iz Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Vještinu izrade čvrstih drvenih stolčeka na tri nogice pokazalo je osam majstora – stolara, a tradicija je tog dana živjela u svakom kutku imanja. Dok su neki igrali starinske igre poput „činkanja“, žene su izrađivale ukrase od omota kukuruza te demonstrirale izradu raznih uporabnih premeta od slame. 

Inače, ovaj je projekt podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. 

 

Komentari