od lana robača tkana

FOTO U Zbelavi i Kučanima učenici VII. osnovne škole učili se zaboravljenoj vještini tkanja od lana

Objavljeno: 10.10.2017. 09:37

Zadnja izmjena: 10.10.2017. 09:38

Pod sloganom "Komu je još znana od lana robača tkana" punih 12 dana je u Kučanima i Zbelavi trajala manifestacija Dani hajdine - na kojima su učenici VII. osnovne škole mogli učiti sve korake nastanka platna od lana.

U punoj dvorani VII. osnovne škole Varaždin bila je postavljena izložba koja je prikazivala cijeli proces, kao i način uporabe lana. Osim za izradu vjernih replika narodnih nošnji, od domačeg platna mogu se napraviti i mnogi suvremeni odjevni i drugi predmeti.

"Komu je još znana od lana robača tkana"

Na završnoj priredbi je demonstrirana i radionica na kojoj su uz učenike VII. osnovne škole sudjelovala i djeca Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kučan. Radionice su ostvarene u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu, a vodio ih je dr. sc. Željko Knezić, predstojnik studija u Varaždinu  koji se  već niz godina i profesionalno i u svoje slobodno vrijeme posvećuje radu na očuvanju znanja i vještina vezanih uz tkanje sa željom da ovu, nekad važnu životnu vještinu, spasi od zaboravljanja i zanemarivanja. 

Dr. sc. Željko Knezić je, osim radionica, uz Dane hajdine održao i predavanje na temu "Komu je još znana od lana robača tkana" za učenike i javnost kroz koju je osim elementarnih znanja o ovom dijelu hrvatske kulturne baštine na prisutne nastojao prenijeti i veliku ljubav prema svemu što je vezano uz nastanak prave domače lanene tkanine.

- Izložbu i cjelokupnu scenografiju je uz dr. Knezića postavljao mladi Dominik Višnjić, učenik Srednje strukovne škole u Varaždinu, jedan od onih na koje je Udruga „Hajdina“ već uspjela prenijeti ljubav prema tradicijskoj kulturi. - rekla nam je predsjednica Udruge "Hajdina" gđa Ruža Levatić. Program završne svečanosti svojim su folklornim i drugim nastupima, uz folklornu sekciju Udruge "Hajdina" obogatile još KUD-ovi i sastavi iz Ludbrega, Šandorovca, kao i iz drugih mjesta. Pjesma i ples nastavili su se i nakon službenog dijela priredbe koju je posjetio i  gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

Komentari