MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Foto - U zgrade Centra znanja Međimurske županije ugrađen 191 solarni panel

Objavljeno: 13.09.2022. 14:23

Zadnja izmjena: 13.09.2022. 14:23

Projektom vrijednim 1,2 milijuna kuna ugrađeni su sustavi obnovljivih izvora energije na zgrade Centra znanja Međimurske županije zahvaljujući kojima će se postići godišnja ušteda od oko 60 tisuća kuna s obzirom na trenutno visoke cijene energenata.

Projekt ugradnje sustava obnovljivih izvora energije u zgrade Centra znanja Međimurske županije ukupne je vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je gotovo 500 tisuća kuna bespovratnih sredstava. 

Fotonaponske elektrane ugrađene su na tri zgrade - TICM 1, TICM 2 i Upravnu zgradu u kojoj su smještene Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, MENEA i MIN, a na svaku zgradu postavljena je elektrana snage 20 kW, dok je u Upravnoj zgradi ugrađen sustav grijanja i hlađenja. Ukupno je ugrađen 191 solarni panel.

- Fiksirajući cijene plina i električne energije postigli smo godišnju uštedu od 5,5 milijuna kuna na električnoj energiji  i uštedu od 17 milijuna kuna na plinu. Za sve naše zgrade u školstvu, zdravstvu i javnoj upravi osigurane su dovoljne količine energenata te sredstava za njihovo plaćanje - rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši kako su na natječaj Fonda prijavljeni projekti ugradnje obnovljivih izvora energije na škole u Zabancu, Peklenici i Prekopi, u školama u Štrigovi i Orehovica te na Domu zdravlja Čakovec.

Komentari