Dan ružićaste vrpce

FOTO U Županiji se održao stručni skup s ciljem osvještavanja žena o borbi protv raka dojke

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.10.2017. 10:34

Zadnja izmjena: 06.10.2017. 10:57

Foto: Mateja Rak

Danas se u županijskoj palači u Varaždinu održao stručni skup povodom obilježavanja Dana ružićaste vrpce - Dana borbe protiv raka dojke, a s ciljem da se žene osvjesti o prevenciji ove teške bolesti. 

Ovaj stručni skup poduprla je i Varaždinska županija na čelu sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom koji je rekao kako se ovoj temi nikada ne može posvetiti dovoljno pozornosti.

- Puno naših sugrađana ima nekoga ili je čulo za nekoga tko je obolio od te bolesti i tu smo da osvijestimo žene da idu na pregled i da vode računa o svojem zdravlju - rekao je Paljak

'' Rano otkrivanje prvi je korak ka izlječenju''

Predsjednica udruge žena operiranih na dojku Mammae klub Varaždin Marija Hrašćanec upozorila je žene na važnost samopregleda dojke jer je prema njezinim riječima rano otkrivanje ipak najveći korak ka izlječenju. 

- Postoje liste čekanja koliko nam je poznato za sve dijagnostike, a samopregled ne košta ništa, ne moramo čekati na to, a može ženi spasiti život - napomenula je i dodala da nije kasno žena napipa kvržicu nego i da tada postoji šansa za kompletno izlječenje.

Inače, prema podacima koje je iznijela Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo, 2014 godine 83 žena u našoj županiji oboljelo je od raka dojke, a 2016. godine 43 žene od te je bolesti umrlo. Također, spomenula je i poznatu činjenicu kako je rak dojke najučestaliji oblik raka kod žena.

 

Komentari