OŠ SRAČINEC

Foto - Učenici OŠ Sračinec među prvima posjetili izložbu "World of Robots"

Objavljeno: 08.10.2022. 17:09

Zadnja izmjena: 08.10.2022. 17:16

Učenici OŠ Sračinec, polaznici izvannastvanih aktivnosti iz informatike i robotike te drugi zainteresirani, posjetili su tijekom proteklog tjedna u Klovićevim dvorima u Zagrebu izložbu pod nazivom "Svijet robota" ili "World of Robots".

To je najveća takva izložba u Europi, a prva na ovu tematiku kod nas. Učenici su na izložbi vidjeli 50-ak robota, od humanoidnih i industrijskih do replika i originala iz znanstveno-fantastičnih filmova.

Na izložbi su se tako moglu upoznati s najnovijim razvojem humanoidnih robota, skupocjenim – probnim – robotskim igračkama, transformatorima, nogometnom loptom na daljinski, robotom za utovar, crtanje robotskih ruku, 3D printere, originalnim filmskim robotima kao što su Iron Man, R2D2,  Terminator, C3PO i mnogi drugi koncepti robota, životinjama robotima, pa čak i maketu robota koji hoda Marsom. Na vremenskom zidu pratili su kako su roboti evoluirali do današnjih dana. Industrijska robotika predstavljena je FANUC-ovim robotskim rukama. Posemno zanimanje učenika privukao je Koko, robotski pas tvrtke UNITREE s impresivnim znanjem, sposoban za nevjerojatne vratolomije. Na kraju je za učenike upriličeno samostalno upravljanje robitima i igrama uz pomoć robota, a za one naprednije tamo je i soba s VR naočalama. 

Izložba Svijet robota putuje Europom već godinu dana, ostvarila je velik uspjeh u Stockholmu i Budimpešti, a u Zagrebu, u Galeriji Klovićevi dvori, bit će otvorena do sredine prosinca. Učenici OŠ Sračinec požurili su se kako bi među prvima vidjeli ovu izložbu i možda nešto od toga što s uvidjeli primijenili na svojim izvannastavnim aktivnostima.

Komentari