grad varaždinske toplice

Foto - Učenici Područne škole Gornja Poljana predstavili svoj projekt zaštite okoliša

Objavljeno: 09.05.2023. 11:20

Zadnja izmjena: 09.05.2023. 11:20

"Otpad zbrini, o potomcima brini!" naziv je projekta kojim učenici četvrtog razreda Područne škole Gornja Poljana pod mentorstvom profesorice Dubravke Mihalić žele odgovoriti na i dalje prisutan problem zagađenja okoliša, a uskoro će ga predstaviti i na nacionalnoj razini.

Oni, naime, sudjeluju u projektu Građanin u sklopu kojeg uče kako kritički razmišljati i uočavati probleme u zajednici, a kao jedan od važnijih prepoznali su zaštitu okoliša o čemu su razgovarali i s gradonačelnicom Dragicom Ratković. Učenici su, proučavajući podatke o tome koliko je pojedinoj vrsti materijala potrebno da se razgradi u prirodi, odlučili odgovoriti na još uvijek prisutan problem zagađenja te činjenicu da i dalje postoje neodgovorni pojedinci koji smeće bacaju u šume i rijeke.

Akcija ima više aktivnosti, a jedne od najvažnijih su njeno predstavljanje i poticanje sugrađana na sudjelovanje u čišćenju zagađene okoline te promicanje svijesti o važnosti pravilnog zbrinjavanja otpada. Nakon što su svoj projekt predstavili na Županijskoj smotri građanskog odgoja u Varaždinu, učenici Područne škole Gornja Poljana predstavit će ga i na Državnoj smotri koja će se krajem svibnja održati u Zagrebu.

- Radi se o zaista hvalevrijednom i prijeko potrebnom projektu jer se, nažalost, još uvijek suočavamo sa zagađenjima i bacanjem otpada u prirodu. Drago mi je da su upravo mladi ti koji su prepoznali važnost očuvanja prirode i što će na to upozoriti kako svoje vršnjake, tako i one starije, ali i mlađe od sebe. Iznimno je bitno da zajedničkim snagama čuvamo naš okoliš, za sve nas, a posebno za generacije koje tek dolaze. Upravo to Grad raznim mjerama i aktivnostima, a posebno izgradnjom reciklažnog dvorišta nastoji postići - rekla je Ratković.

Komentari