Under The European Stars

Foto - Učenici Prve gimnazije Varaždin boravili u Mađarskoj u sklopu Erasmus+ projekta

Objavljeno: 18.10.2022. 17:55

Zadnja izmjena: 18.10.2022. 17:59

Prva gimnazija Varaždin provodi Erasmus+ projekt naziva „Under The European Stars“ sa školama partnerima iz Finske, Mađarske i Španjolske.

Nakon uspješno završene mobilnosti u Finskoj, učenici i profesori boravili su u Mađarskoj. Glavne teme projekta jesu mentalno zdravlje, povezivanje s prirodom, digitalna detoksikacija, mindfullness i otpornost. Učenici iz svih četiriju država i njihovi profesori boravili su u Mađarskoj od 27. rujna do 4. listopada.

Glavne aktivnosti mobilnosti bile su usmjerene na glavne teme projekta. Planinarilo se i tri dana boravilo u prirodi u prostoru planinskog lanca Matra, a sudionici projekta su osvojili i najviši vrh Mađarske, Kekes. Uspinjalo se po kiši i unatoč svim izazovima koji su ih pratili, ništa nije omelo sudionike da dožive fantastično iskustvo mističnih mađarskih šuma i ustraju do kraja. Učenici su se upoznali s mađarskim obrazovnim sustavom koji je dosta sličan hrvatskom i boravili u prekrasnom gradu Segedinu kojeg su upoznali kroz aktivnosti koje su osmislili mađarski učenici. U školi su učenici vježbali jogu i sudjelovali u radionicama kroz koje su pokazali svu svoju kreativnost, znanja stranih jezika i ostale vještine koje su još više usavršili. Grad Segedin nalazi se na rijeci Tisi koja je učenicima poslužila za aktivnost veslanja u zmajevim čamcima, a to je bila izvrsna vježba za jačanje timskog duha.

Učenici su stekli mnoga nova iskustva, naučili kako se prilagoditi neočekivanim situacijama, kako iz svega izvući ono najbolje, komunicirali su s mladima iz različitih država, vježbali strane jezike, ispunjavali zahtjevne izazove u internacionalnim timovima i doživjeli pravo Erasmus iskustvo koje ih je obogatilo na svim poljima.

Sudjelovali su učenici: Aleksandra Balentović, Erik Hunjek, Luka Bača, Ana Đekić, Vilma Ostrognaj, Jelena Nakić, Iva Stanisavljević i Nika Megloba u pratnji profesora Rajka Guščića i Ivane Žnidarić Kajić.  Na sljedeću mobilnost učenici putuju već 23. listopada,  i to u Španjolsku.

Komentari