grad varaždinske toplice

Foto - Učenici s Hrvatskim šumama i Gradom V. Toplice u akciji pošumljavanja

Objavljeno: 22.03.2023. 18:02

Zadnja izmjena: 22.03.2023. 18:02

Učenici topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića te Osnovne škole Svibovec danas su sadnjom novih sadnica bukve u šumi Košćevec kod naplatnih postaja u Varaždinskim Toplicama obilježili Međunarodni dan šuma i Svjetski dan voda.

Riječ je o akciji „Dani zajedničke sadnje” koju Hrvatske šume provode već nekoliko godina s ciljem očuvanja šuma za buduće naraštaje. U ovu hvalevrijednu ekološku akciju pod nazivom "U proljeće prvo, posadi drvo" kojom se djecu od malih nogu uči važnosti očuvanja okoliša uključio se i Grad Varaždinske Toplice sa svojim dvjema osnovnim školama.

Tako su vrijedni učenici 7. a i 7. b razreda Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice te 5. b i 7. a razreda Osnovne škole Svibovec, na prostoru od 3,28 hektara na kojem je ovih dana posađeno oko 16.400 novih autohtonih sadnica bukve, zajedno s učiteljima, ravnateljicama, gradonačelnicom Dragicom Ratković i predstavnicima Hrvatskih šuma zasadili nove sadnice i time doprinijeli očuvanju šuma i prirode.

Akciju je podržala i gradonačelnica Ratković koja se zajedno s učenicima i predstavnicima Hrvatskih šuma uključila u sadnju novog drveća pohvalivši ovu inicijativu te naglasivši važnost zaštite i očuvanja okoliša za buduće generacije. Inače, u prosincu prošle godine Hrvatske šume vršile su sječu šuma i drveća koji su doživjeli 60 godina i čije su prirodne i biološke funkcije doživjele starost. Budući da se šuma borovca ne obnavlja prirodno, morala se posjeći te će na tom prostoru, zahvaljujući ovoj akciji pošumljavanja, za 50-ak godina niknuti nova šuma bukve.

Komentari