velika obljetnica

Foto - Udruga 'Zeljari' iz Općine Vidovec proslavila je 25 godina rada, evo kako je bilo

'Da smo birali datum, ne bi tako izabrali, danas je Svjetski dan zelja.'
Objavljeno: 17.02.2024. 19:55

Zadnja izmjena: 17.02.2024. 20:35

Foto: Boris Matijašec

Prije 25 godina osnovana je Udruga ‘Zeljari’ u Općini Vidovec. Ova udruga pokrenula je projekt zaštite Varaždinskog zelja koje je Ministarstvo poljoprivrede kasnije označilo oznakom izvonosti, a nekoliko godina kasnije isto je učinila i Europska unija.

Velika godišnjica obilježena je u prostorijama DVD-a Vidovec, a predsjednica Udruge Marija Cafuk zahvalila se svima koji su pomogli u promociji udruge.

- Da smo birali datum, ne bi tako izabrali, danas je Svjetski dan zelja. Davne 1996. Godine u Općini Vidovec održana je osnivačka skupština naše udruge. Bila je to prva poljoprivredna udruga na našem području. Jako dugo bi trajalo da pobrojim sve aktivnosti koje je udruga imala kroz godine, ali dosta toga je rečeno našim djelima. Završila svih svoj govor s: Bez zelja nema veselja’.

'Imamo preko 530 OPG-ova'

Načelnik Općine Bruno Hranić istaknuo je kako je Vidovec centar poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske, a ovaj zeljarski kraj prepoznatljiv je u Hrvatskoj, ali i diljem EU.

- Najbolji znak Vidovca, odnosno vaše udruge, je Varaždinsko zelje i to me svugdje prati. Za 'Zeljarijadu' svi znaju. Imamo preko 530 OPG-ova i to ostavlja dubok trag u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske. Općina maksimalno pomaže vas kao OPG-ove bilo kroz uređenje poljoprivrednih puteva ili nečim drugim, a nadam se da ćemo naći još načina. 

'Iz Udruge proteklo puno toga'

Da nije bilo ove udruge, istaknuo je varaždinski župan Anđelko Stričak, varaždinsko zelje nebi bilo toliko prepoznatljivo, ni toliko fino, ali nebi bilo ni varaždinsko.

- Prije 25 godina poljoprivredni proizvođači s područja Općine Vidovec shvatili su da će biti puno lakše organizirati i proizvodnju, a potom i prodaju ako se organiziraju. Tada su se organizirali u udrugu iz koje je poteklo puno toga. Naime, upravo ovi su inicirali zaštitu varaždinskog zelja, potom su ga zaštitili na nacionalnoj razini, a zatim na europskoj. Organizirali su cijeli niz smotri pa između ostalog i jednu od najpoznatijih manifestacije, 'Zeljarijadu'. Da ih nije bilo, svega ovog nebi bilo - zaključio je.

Komentari