Općina Maruševec

Foto - Udruga žena Maruša iz Maruševca primila zlatnu medalju za 'Hajdine sirne štrukle'

Objavljeno: 21.10.2023. 11:25

Zadnja izmjena: 21.10.2023. 12:32

Foto: Općina Maruševec

Proteklog vikenda, vrijedne članice Udruge žena Maruša iz Maruševca predstavile su aktivnosti i proizvode udruge s područja Općine Maruševec na 12. Internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u hotelu Well u Tuheljskim Toplicama. Stručni pokrovitelj manifestacije su Hrvatski kuharski savez i Udruga slastičara Hrvatske.

Kongres je pratilo mnogo inozemnih slastičara, pa se tako tu našlo izlagača i prezentatora iz zemlje partnera Slovenije, iz cijele Hrvatske, Armenije, dalekog Japana, a sveukupno je na kongresu sudjelovalo oko 400 sudionika. Udruga žena Maruša predstavila se tradicionalnim kolačima svojega kraja, a među njima je i prvi zaštićeni proizvod Maruševca "Hajdini sirni štrukli".

U sklopu kongresa, održao se i "Pastry cup of Croatia", odnosno natjecanje slastičara seniora Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije te ARTslast, natjecanje juniora i učenika srednjih slastičarskih škola kao i FOLKSLAST, promocija izvornih hrvatskih slastica.

Članice Udruge žena Maruša predstavile su gastronomsku baštinu svojeg maruševečkog kraja, a o impresivnim rezultatima govore i sljedeće brojke: bilo je oko 250 vrsta kolača, 94 natjecateljskih ekipa srednjih škola, 60 ekipa Udruga žena i drugih natjecateljica te 13 Udruga koje su dale na raspolaganje svoje kolače za ocjenjivanje inozemnom žiriju.

Ove godine je u kategoriji Folkslast, gdje je ocjenjivanje provodio inozemni žiri, odlučeno da svi izvorni kolači zaslužuju medalju. Tako su i maruševečki "Hajdini sirni štrukli" dobili zlatnu medalju, a njihova članica Mirjana Vrbanec srebrnu medalju u kategoriji slastica za kolač "Breskvice".

Komentari