geološki spomenik prirode

FOTO Ugasli vulkan Gaveznica jedinstvena turistička atrakcija Lepoglave

Objavljeno: 26.04.2018. 11:52

Zadnja izmjena: 26.04.2018. 12:02

Oni koji žele vidjeti i posjetiti pravi-pravcati vulkan, a pri tom ne strahovati od erupcije mogu to učiniti dolaskom u Lepoglavu. Naime, neposredno u blizini samog centra Lepoglave nalazi se Gaveznica, jedini sačuvani fosilni vulkan nastao prije približno 22 milijuna godina, ujedno i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata u Hrvatskoj.

Posjet Gaveznici, zaštićenom geološkom spomeniku prirode, prilika je za naučiti nešto više o geološkom postanku zemlje, upoznati se s vrijednim mineraloškim blagom, uživati u šetnji prirodom te sudjelovati na nekoj od zanimljivih i poučnih geoloških radionica. Razlozi su to zbog kojih Gaveznicu godišnje u prosjeku posjetio oko 2000 posjetitelja, najviše učenika koji u okviru terenske nastave dolaze na Gaveznicu.

Upravo ovih dana u Lepoglavu dolaze brojne učeničke ekskurzije koje pod stručnim vodstvom posjećuju Gaveznicu, a povodom Dana planete Zemlje to su učinili i vrtićki mališani iz dječjih vrtića "Lepoglava" i "Runolist" iz Žarovnice.

Vrtićki su mališani nakon obilaska Gaveznice, boravka u samom grotlu vulkana i upoznavanja s mineralima, zasukali rukave i bacili se u potragu za zlatom. U rukama su, poput pravih ispirača zlata, vješto baratali posudama u kojima su isprali zlato tražeći u pijesku sjajna zrnca. Veselju nije bilo kraja kada bi se u posudi zasjalo kakvo zlatno zrnce.

- U najvećem broju Gaveznicu, u okviru škole u prirodi, posjećuju učenici i to iz cijele Hrvatske, a osim učeničkih ekskurzija, sve su češći i dolasci samostalnih grupa koje također uz stručno vodstvo žele posjetiti ovaj značajan geološki spomenik prirode  – otkrila je direktorica ureda Turističke zajednice grada Lepoglave, Ljubica Dubovečak

Inače, lokalitetom Gaveznica upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Varaždinske županije dok je Turističko kulturno–informativni centar iz Lepoglave koncesionar za prihvat i vođenje posjetitelja na Gaveznici kod kojeg se mogu kupiti ulaznice i dogovoriti stručno vodstvo. 

Komentari