Smanjenje rizika od poplava

FOTO: Uskoro počinje izgradnja dravskog nasipa u Cestici vrijednosti 26 milijuna kuna

Danas je u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda potpisan Ugovor za izvođenje radova te za stručni nadzor građenja desnog dravskog nasipa u općini Cestica.
Objavljeno: 02.04.2019. 11:18

Zadnja izmjena: 02.04.2019. 13:31

Foto: Dario Jurčević

Danas je u poslovnoj zgradi Hrvatskih voda potpisan Ugovor za izvođenje radova te za stručni nadzor građenja desnog dravskog nasipa u općini Cestica.

Izgradnjom desnog dravskog nasipa u općini Cestica doprinijet će se smanjenju rizika od poplava. Istovremeno, nasip će štititi sva naselja od Otoka Virje do Varaždina što se odnosi na 815 kućanstava odnosno 3 tisuće stanovnika s tog područja. Ugovor je dio projekta strukturnih mjera unutar FRISCO 1 projekta, a sufinancira se u okviru prekogranične suradnje INTERREG ukupne vrijednosti 26,2 milijuna kuna.

- Ovaj projekt se realizira za potrebe smanjenja rizika od poplava, ovdje na rijeci Dravi, a isto tako to se čini i na rijeci Muri, Sutli, Bregani, Kupi i Dragonji. Ono što je bitno je da ćemo nasip nadvisiti. Na pojedinim mjestima na 1 metar, a prosječno je pola metra, što znači da ćemo ga značajno ojačati. - rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- Na području cijele RH imamo takvih trusnih područja koje Hrvatske vode i ministarstvo sada saniraju. Intencija ide prema tome, ne da se samo dižu nasipi, nego da se čiste i korita rijeka, a i nasipi oko rijeka. - dodao je saborski zastupnik Josip Križanić.

Načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj iskoristio je priliku kako bi se zahvalio saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Josipu Križaniću te dodao kako je taj nasip za mještane izuzetno važan, osobito ako se uzme u obzir poplava iz 2012. koja je nanijela velike štete.

Komentari